utorak 7. jun 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Opozicija u Jemenu traži prelaznu vladu

Opozicija u Jemenu traži prelaznu vladu

SANA - Pokret "mladih revolucionara" u Jemenu pozvao je na formiranje prelaznog predsedničkog saveta koji bi rukovodio državom nakon odlaska ranjenog predsednika Alija Abdalaha Saleha na lečenje u Saudijsku Arabiju.

Mladi demonstranti predlažu formiranje predsedničkog saveta koji bi predstavljao "sve političke snage" i čiji bi zadatak bio da formira "vladu tehnokrata, prelazni nacionalni savet" i da izradi "novi ustav".

Mladi opozicionari u Jemenu koji od 21. februara kampuju na jednom trgu u Sani zahtevajući ostavku predsednika Saleha koji je na vlasti 33 godine, još jednom su izrazili zadovoljstvo odlaskom šefa države.

"Revolucija je postigla svoj prvi cilj: sklonili smo Saleha", navodi se u saopštenju opozicionih aktivista, koji dodaju da će nastaviti da kampuju "sve do ispunjenja svih ciljeva" njihovog mirnog pokreta. Desetine hiljada ljudi u Sani proslavilo je u nedelju odlazak predsednika Saleha u Rijad, a opozicija je odlučna da ne dozvoli njegov povratak u zemlju.

Prema rečima jednog saudijskog zvaničnika, jemenski predsednik, koji je uspešno operisan u nedelju, namerava da se vrati u zemlju "nakon dvonedeljnog oporavka" od hirurškog zahvata.