sreda 7. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Policija pucala u demonstrante, četvoro mrtvih?

PROTESTI PRISTALICA KIRGISTANSKE OPOZICIJE PROŠIRILI SE I NA GLAVNI GRAD

Policija pucala u demonstrante, četvoro mrtvih?

Čuvari reda u Biškeku prvo su gumenim mecima, suzavcem i vodenim topovima pokušali da rasteraju učesnike protesta koji su tukli policajce, počeli da ih razoružavaju, otimaju im kamione... Specijalci odbili pokušaj upada u Belu kuću, zgradu vlade

BIŠKEK - Kirgistanska policija usmrtila je najmanje četvoro demonstranata otvorivši danas vatru na hiljade pristalica opozicije koji su pokušali da zauzmu zgradu vlade pošto su prethodno prebili nekoliko desetina policajaca, javlja dopisnik Asošijetid presa s lica mesta. Policija u glavnom gradu Biškeku prvo je gumenim mecima, suzavcem i vodenim topovima pokušala da rastera okupljene demonstrante koji su krenuli u napad na policajce tako što su počeli da ih razoružavaju, otimaju im kamione i oklopna vozila, dodaje AP.

Grupa demonstranata, od kojih su neki ispaljivali hice iz "kalašnjikova", pokušala je da otetim policijskim vozilom probije kapiju zgrade sedišta vlade, poznatije pod nazivom Bela kuća. Međutim, tamo ih je sačekala elitna jedinica od oko 200 specijalaca, koja je odbila njihov napad. 

Proglašeno vanredno stanje

BIŠKEK - Premijer Danijar Usenov proglasio je danas vanredno stanje u celoj zemlji zbog eskalacije sukoba policije i demonstranata u toj bivšoj sovjetskoj republici, javile su agencije. "Proglašeno je vanredno stanje i na snazi je policijski čas", rekao je premijer u parlamentu, a prenela državna televizija, javlja Beta.

Beta je javila da su demonstranti danas preuzeli kontrolu nad sedištem lokalnih vlasti u Narinu, u centralnom Kirgistanu.
Policija u Biškeku upotrebila je suzavac i vodene topove, dok su demonstranti bacali kamenice i oštetili nekoliko policijskih vozila. Prema izjavama očevidaca, oko hiljadu demonstranata upalo je u sedište lokalnih vlasti u Narinu, pošto su vlasti odbile da se sa njima sastanu. Očevici tvrde da se ispred zgrade nalazi još oko 2.000 demonstranata. Lokalne vlasti, međutim, nisu potvrdile te informacije, prenosi Beta.

Opoziciona koalicija Jedinstveni narodni pokret pozvao je u ponedeljak na opšte demonstracije u čitavoj zemlji protiv predsednika Kurmanbeka Bakijeva. Napetost raste zbog nedavnog povećanja cena grejanja i struje, ali i zbog optužbi za kršenje ljudskih prava i slobode medija.

Predsednik Bakijev je preuzeo vlast pre pet godina posle nasilnih demonstracija obećavajući da će u Kirgistanu sprovesti demokratske promene. Od tada većina njegovih saveznika pridružila se opoziciji optužujući ga za nepotizam i autoritarno vladanje.

Rusija pažljivo prati situaciju u Kirgistanu i poziva na rešavanje situacije demokratskim putem bez nasilja, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin. "Situacija nije jednostavna. Moskva pažljivo prati stanje", rekao je Karasin za TV kanal „Rusija 24", prenela je agencija Itar-Tass.
Ruska državna agencija je iz Biškeka javila da je policija počela rasturanje okupljenih pristalica opozicije kod zgrade vlade, preneo je Tanjug.

Posle raspada Sovjetskog Saveza, Kirgistan je stekao reputaciju relativno napredne zemlje u odnosu na susedne autoritarne države, ali su posle dolaska na vlast Bakijeva smanjene medijske slobode i aktivnosti opozicije.