petak 7. januar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Zlim činima na rumunsku vladu

Zlim činima na rumunsku vladu

MOGOSOJA - Svako proklinje poreznike, ali rumunske veštice i vešci, ljuti što po prvi put moraju da plaćaju danak državi, bacili su teške čini na predsednika i vladu. Među najnovijim poreskim platišama u Rumuniji našli su se i proroci, ali za njih se drži da su morali da vide šta ih čeka.

Praznoverje nije stvar za šalu u Rumuniji, zemlji srednjevekovnog vladara koji je inspirisao priču o Drakuli i vekovima je deo njene kulture. Poznato je da predsednik Trajan Basesku (Basescu) i njegovi pomoćnici u određenim danima nose delove odće u boji purpura kao odbranu od zla.

Rumunski vešci i veštice sa istoka i zapada zemlje uputiće se ka ravnicama na jugu i Dunavu da napadnu vladu kletvama i zlim duhovima zbog zakona o porezu koji je stupio na stagu 1. januara.

"Zakon je glup. Šta ima da se oporezuje kad mi jedva da nešto zarađujemo?" dodaje ona. "Političari kradu, a onda dolaze kod nas da bacimo čini na njihove neprijatelje." Novi zakon je deo napora vlade da skupi veći prihod i stane na put neplaćanju poreza u zemlji koja je u recesiji.

Do sada, profesije veštačarenja, astrologa i predskazivača sreće nisu bile na listi rumunskih poreskih platiša. Po novom zakonu, kao i svi samozaposleni, oni će plaćati porez na prihod od 16 odsto i prlagaće za zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Neki kažu da će zakon biti teško primenjiv zato što su plaćanja vešcima i astolozima obično mala, oko 20 do 30 leja (7 do 10 dolara) po sesiji.

Mirčea Đoana, koji je izgubio predsedničku trku 2009. godine, loše je nastupio tokom ključne debate zbog, kako je tvrdio njegov izborni štab, napada negativnom energijom koja je na Đoanu bacana iz tabora protivnika.

Viorel Hrebenciuk, pomoćnik poraženeg predsedničkog kandidata, kaže da je debatu pratio "jarki plamen" zavere. Basesku i njegovi ljudi su se četvrkom oblačili u purpur da bi povećali izglede za pobedu. I dalje se viđaju sa delovima purpurne odeće u određenim važnim danima zato što ta boja "daje moć i čuva od zla." Bivši komunistički diktator Nikolae Čaušesku i njegova žena, Elena, imali su ličnu vešticu.

Kraljica veštica 63-godišnja Bratara Buzea (na slici) ogorčena je zbog zakona. U svojoj vili kraj jezera Mogosaija, blizu Bukurešta, ona kaže da, zajedno sa horom veštica, namerava da baci čini koristeći naročito jaku smesu od mačjeg izmeta i mrtvog psa.

"Moje čini uvek deluju" kaže ona dok sedi pored peći na drva okružena napitcima, talismanima, svetom vodom i keramničkim posudama.
"Hoće da izvuku zemlju iz krize koristeći nas? Oni sami moraju da nas izvuku iz krize jer su oni u nju uvalili." Ali ne prete svi vatrom i metlom. "Ovaj zakon je veoma dobar," kaže Mihaela Minca. "Znači da je naša čarobna obdarenost priznata i da sad mogu da otvorim radnju."