subota 6. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Švedski kralj lumpovao u klubu Mileta Markovića

SKANDALOZNA BIOGRAFIJA ŠVEDSKOG MONARHA KARLA GUSTAVA

Švedski kralj lumpovao u klubu Mileta Markovića

STOKHOLM - Šveđani su se otimali o najnoviju biografiju svog kralja koja je podigla ogromnu prašinu u zemlji. Svih 20.000 primeraka knjige "Karl XVI Gustav, kralj protiv svoje volje", čiji su autori trojica novinara, rasprodato je svega nekoliko sati nakon pojavljivanja u knjižarama.

"Naručili smo 100 primeraka, ali su oni planuli za manje od dva sata", kazao je vlasnik jedne knjižare u centru Stokholma. Koautori knjige, novinari Tomas Sjeberg, Dean Rauser i Tove Mejer, izjavili su da su želeli da predstave kralja "kao običnu osobu" kao i način na koji ga njegovo okruženje vidi.

Knjiga je izazvala veliki skandal u Švedskoj gde je Karl Gustav dugo vremena predstavljao gotovo savršeni primer modernog monarha - šarmantan, dostojanstven i pomalo dosadan porodični čovek. Autori biografije tvrde da su na razuzdanim zabavama poznate švedske manekenke skidale odeću i plesale gostima u krilu, a da su pojedine i spavale s kraljem, ponekad i dve u isto vreme. "To su bile devojke 'a la kart' za kraljevo društvo", navode autori koji otkrivaju mnoge druge pikanterije kao što je veza koju je krajem 90-ih kralj imao sa Kamilom Henemark, tamnoputom pevačicom švedske pop grupe "Army of Lovers". "Znala je da je kraljica Silvija svesna njihove veze i plašila se da će postati najomraženija žena u Švedskoj ukoliko bi to bilo obelodanjeno", stoji u biografiji.

Knjiga opisuje i kako je Karl XVI Gustav dovodio sebe u opasnost odlazeći u sumnjive noćne klubove od kojih je jedan držao bivši kriminalac, izvesni Mile Marković, koji tvrdi da je uživao u kraljevim posetama, jer ga policija tada nije mnogo "gnjavila".

Autori, koji se prvenstveno pozivaju na anonimna svedočenja, navode da je na Olimpijskim igrama u Atini 2006, kralj Karl Gustav potrošio 10.000 dolara u jednom noćnom klubu i da je proveo dva sata u sobi s jednom striptizetom.

Šveđani su prema kralju dosad gajili posebna osećanja, naročito od kada su saznali za njegovo teško detinjstvo u kojem se borio sa disleksijom i očevom pogibijom u saobraćajnoj nesreći, posle koje je sa 27. godina stupio na presto. Novinarima koji su ga intervjuisali na kraju partije lova, Karl XVI Gustav je rekao nije pročitao knjigu, ali da je upoznat s njenim sadržajem. "Video sam nekoliko naslova koji nisu mnogo prijatni", priznao je on. "Razgovarao sam sa porodicom i sa kraljicom. Odlučili smo da okrenemo novi, list, jer je, koliko sam shvatio, reč o događajima iz davnih dana", izjavio je kralj, prenela je švedska agencija TT.