subota 6. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Sahranjen Viktor Černomirdin

Sahranjen Viktor Černomirdin

MOSKVA - Nekadašnji premijer Rusije i ambasador u Ukrajini Viktor Černomirdin, koji je preminuo prekjuče u 73. godini, sahranjen je na Novodevičjem groblju u Moskvi, javile su ruske novinske agencije.

Od nekadašnjeg predsednika vlade oprostili su se članovi porodice, kao i predsednik i premijer Rusije, Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, članovi vlade, parlamenta, nekadašnji ministri, političari iz Rusije i Ukrajine i biznismeni.

"Viktor Černomirdin je istaknuti savremeni ruski političar, jedan od najistaknutijih i najjačih državnih funkcionera poslednje decenije", rekao je na komemoraciji Medvedev, dodajući da je Rusija u vreme premijerskog mandata Černomirdina bila u složenoj situaciji i da je na njega pao čitav teret po donošenju novog ustava. Černomirdin je, prema rečima ruskog predsednika, tada uspeo da "smiri političke strasti" i postao ličnost koja je "konsolidovala ljude".

Medvedev je podsetio da se sa Černomirdinom upoznao početkom decenije, po preuzimanju štafete čelnika u "Gaspromu" i rekao da je Černomirdin učinio sve kako bi industrija gasa postala jedna od vodećih u zemlji. Saučešće porodici i prijateljima izrazio je i ruski premijer, ističući da je Černomirdin bio "izuzetan i talentovan čovek" i da nikada nije bežao od odgovornosti.

"U najsloženijem periodu otadžbinske istorije on je bio na čelu vlade, može se samo zamisliti kakvo je to bilo moralno i fizičko opterećenje", rekao je Putin. On je dodao da je Černomirdin "prosto radio uspešno i efikasno" i da će ostati u sećanju kao "primer služenja poslu, svojoj zemlji, svom narodu", preneo je Itar-Tas s.

Opelo je u crkvi Uspenja Novodevičjeg manastira služio mitropolit Juvenalij, a na kraju službe patrijarh Ruske pravoslavne crkve rekao je, između ostalog, da je Černomirdin "radio za dobrobit ljudi i težio da postupa po savesti" i da je "služio ruskoj otadžbini u najtežim godinama novije istorije".

Černomirdina je 1992. godine za predsednika vlade imenovao tadašnji prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin i on je na tom položaju bio do 1998. godine, što je najduži premijerski mandat u postsovjetskoj Rusiji.

Jeljcin je 1999. godine imenovao Černomirdina za specijalnog izaslanika Rusije za kosovsku krizu i on je, zajedno s tadašnjim finskim predsednikom Martijem Ahtisarijem, posredovao u pregovorima između tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i zemalja Zapada. Od 2001. do 2009. on je ambasador Rusije u Ukrajini, nakon čega je imenovan za specijalnog predstavnika predsednika Rusije za ekonomsku saradnju sa državama učesnicama Zajednice Nezavisnih Država.