sreda 6. jun 2012.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > BiH preduzeća traže 700 objekata iz zemalja bivše SFRJ

BiH preduzeća traže 700 objekata iz zemalja bivše SFRJ

SARAJEVO - Više od 107 preduzeća iz Federacije BiH traži povraćaj oko 700 objekata koji se nalaze u državama bivše Jugoslavije. Najviše ih je na području Srbije i Hrvatske, piše u centralnom registru pasivnog podbilansa Agencije za privatizaciju u FBiH.

Kako navodi Dnevni avaz, veći deo te imovine, koji godinama uglavnom propada, na udaru je raznih privatizacijskih mešetara, uprkos činjenici da su pokrenuti sudski sporovi. 

Procenjuje se da realna vrednost te imovine premašuje milijardu maraka.

Federacija BiH potražuje nekretnine i opremu preduzeća: Agrokomerc, Železnice FBiH, Šipad Export-Import, rudnika Breza, Kreka, Kakanj, Đurđevik...

Prema početnom bilansu, samo imovina "Agrokomerca", iznosi 17.871.471 maraka (KM), iako je stvarna vrednost poslovnih prostora, stanova i skladišta tog preduzeća u Zagrebu, Splitu, Karlovcu, Beogradu, Rijeci, Skoplju, Dubrovniku, Herceg-Novom, Ljubljani, i u ostalim gradovima bivše Jugoslavije desetostruko veća.

List navodi da "Željeznice FBiH" imaju vrednu imovinu u Pločama, Opuzenu, Slavonskom Šamcu i Brodu, i u još nekoliko gradova, kao i da se najveći broj vagona "Željeznica FBiH" nalazi u Makedoniji i na Kosovu, dok su federalne vlasti uspele da od Srbije i Hrvatske u proteklim godinama vrate 60 vagona.