utorak 6. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Eksministar u pritvoru zbog mita

OPTUŽEN BIVŠI ŠEF BUGARSKOG MINISTARSTVA ODBRANE NIKOLAJ CONEV

Eksministar u pritvoru zbog mita

SOFIJA - Sofijski gradski sud, posle višesatne debate, doneo je odluku o određivanju pritvora bivšem bugarskom ministru odbrane Nikolaju Conevu, optuženom za podmićivanje istražnog sudije.
Ista mera određena je i njegovim posrednicima - sudiji sofijskog gradskog suda Petru Santirovu i bivšem sekretaru Ministarstva finansija Tenči Popovu.

Od 43 sudije krivičara sofijskog gradskog suda, samo trojica su pristala da razmatraju meru određivanja pritvora koje je predložilo Tužilaštvo. Među odustalima je i predsednik sofijskog gradskog suda Georgi Kolev. Zanimljivo je da zahtev tužilaštva za određivanje mera pritvora nije zastupao zamenik tužioca Sofije Roman Vasilev, koji vodi ovaj proces, već dežurni tužilac.
Vasilev se izvinio bivšem ministru Conevu zbog reči koje je upotrebio prilikom hapšenja: "Gospodine Conev, pošto ste kriminalac, kao i svaki drugi kriminalac - na kolena".

On je najavio da će danas odustati od daljeg vođenja procesa protiv bivšeg bugarskog ministra odbrane. Protiv Coneva bugarsko tužilaštvo pokrenulo je optužnicu zbog potpisivanja štetnog ugovora u svojstvu ministra odbrane sa firmom "Elektron progres" o instaliranju optičkog telekomunikacionog sistema "Strandža 2".
Za krivično delo koje se stavlja na teret bivšem ministru odbrane zaprećena je zatvorska kazna od 10 godina i novčana od 15.000 leva, odnosno 7.500 evra. Prema navodima optužnice, Conev je, uz pomoć sudije Santirova i bivšeg sekretara Popova, pokušao da podmiti istražnog sudiju nacionalne istražne službe da odustane od pokretanja postupka. Conev je istražnom sudiji ponudio 60.000, a ekspertima za odustajanje od daljeg postupka 20.000 evra. Bugarski premijer Bojko Borisov pohvalio je pripadnike policije, koji su koristili specijalna sredstva, za dobro obavljen posao.

Inače, u Sofiji je juče saopšteno i da su fiskalne rezerve Bugarske krajem februara ove godine iznosile 3,2 milijarde evra, a budžetski deficit je dostigao 700 miliona evra. Na drastično povećanje budžetskog deficita uticali su manji prihodi od poreza na dodatu vrednost (PDV), povećanje socijalnih davanja, izmirenje obaveza države prema poveriocima i smanjeni prihodi iz evropskih fondova. Planirani budžet Bugarske za 2010. godinu je 8,86 milijardi evra.