utorak 6. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > BiH u 2009. tužena čak 435 puta

BOSANSKE VLASTI MORAĆE DA IZDVOJE MILIONE UKOLIKO IZGUBE SPOROVE

BiH u 2009. tužena čak 435 puta

BANJALUKA - Bosna i Hercegovina moraće da izdvoji višemilionski iznos ukoliko bude izgubila velike parnične predmete koje su proteklih godina pokrenuti protiv nje i njenih institucija. Među slučajevima koji bi poreske obveznike BiH mogli debelo da koštaju jesu i postupci za koje su odgovorni i međunarodni faktori, objavio je sarajevski Dnevni avaz u jučerašnjem broju.

BiH i njene institucije samo u prošloj godini, prema navodima lista, tužene su čak 435 puta, dok se, s druge strane, država u ulozi tužioca pojavljuje u samo 38 predmeta. Izveštaj Pravobranilaštva BiH za prošlu godinu pokazuje da se u 163 slučaja od BiH traže naknade štete, a posebno se skreće pažnja na predmete čija vrednost iznosi više od milion ili nekoliko stotina hiljada konvertibilnih maraka (KM). Tako bi u samo sedam velikih slučajeva BiH po tužbama morala da isplati više od četiri miliona KM. Jedna od njih je i tužba porodice Jeremije Starovlaha zbog slučaja kada su pripadnici NATO snaga 2004. godine, upotrebom eksploziva, razvalili vrata parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve na Palama, kada su teško ranjeni Starovlah i njegov sin Aleksandar. Visina odštete koju od države ova porodica traži je čak 1,6 miliona KM.

Zoran i Mirjam Kupreškić, kojima je suđeno u Hagu za ratne zločine, tužili su Ministarstvo pravde BiH i traže da im država plati nešto više od milion KM. Oni tvrde da su nezakonito pritvoreni. Presuda u ovom slučaju još nije doneta, a tužioci su predložili vansudsku nagodbu. Zbog neosnovanog višemesečnog boravka u pritvoru, zamenik direktora Interpola u BiH Asim Fazlić, koji je presudom Suda BiH oslobođen od svih optužbi tadašnjeg državnog tužioca Džona Meknera (John McNair), od BiH je zatražio naknadu materijalne i nematerijalne štete od oko 132.000 KM. Prvostepenom presudom dosuđeno mu je tek 35.000, dok je Pravobranilaštvo BiH uložilo žalbu na presudu i postupak je u toku.

I bivši član Predsedništva BiH Mirko Šarović od države, čijim Predsedništvom je nekada predsedavao, zatražio je odštetu od 480.000 KM. U ovom predmetu još nije doneta presuda, a Šarovićev advokat zatražio je vansudsko poravnanje. Šarović je jedan od desetorice iz RS kojima su, zbog sumnje da štite Radovana Karadžića, pre nekoliko godina blokirani bankovni računi i zabranjena putovanja u SAD i EU. On je bio uhapšen u novembru 2005. godine, ali je na Sudu BiH oslobođen optužbi za organizovani kriminal.

Šarović je zbog odgovornosti u poznatoj aferi "Orao" za ilegalne isporuke oružja Iraku podneo ostavku na funkciju člana Predsedništva, da bi ga posle toga sa svih funkcija smenio visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun. Od 543 predmeta rešena u prošloj godini, čija je ukupna vrednost bila 28,8 miliona maraka, BiH je izgubila 34, pa je zbog toga državni budžet olakšan za 1,5 miliona KM.