utorak 6. mart 2012.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Moskva: Svi opozicionari osobođeni

Moskva: Svi opozicionari osobođeni

MOSKVA - Svi demonstranti, zajedno sa organizatorima protesta "Za poštene izbore", posle sinoćnjeg privođenja, pušteni su na slobodu, saopštila je moskovska policija.

Privedeno je oko 250 ljudi, među kojima i lider Levog fronta Sergej Udaljcov, kopredsednik pokreta Solidarnost Ilja Jašin i opozicionar, bloger Aleksej Navaljni. Moskovski sud treba da donese presudu opozicionarima, koji se terete za ne poštovanje policijskih naredbi.

Udaljcovu će suditi ista osoba koja je ranije osudila Navaljnog i Jašina na 15 dana zatvora. Policija je sinoć, nakon završetka protesta u kojem je učestvovalo skoro 20.000 ljudi, žestoko počela da rasteruje i hapsi one koji su i dalje ostali na Puškinovom trgu.

Oni su sledili poziv Udaljcova, koji je rekao da neće napustiti trg "sve dok (Vladimir) Putin ne ode".

"Posle sastavljanja protokola, o administrativnim kaznama, svi sinoć privedeni su pušteni. Snage moskovske policije su na kršenje zakona delovale operativno, u skladu sa zakonom, i preduzele mere kako bi se sprečio negativan razvoj situacije", naveli su u policiji.

U Sankt Peterburgu je tokom nedozvoljenog protesta, u kojem je učestvovalo oko 800 ljudi, privedeno 370 ljudi, prenosi Interfaks. Tokom hapšenja u Moskvi, četiri osobe su povređene, od kojih su dve primljene u bolnicu, navodi agencija.