petak 5. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Narodno pozorište u Pragu nudi venčanja

BESPARICA STISLA I ČEHE

Narodno pozorište u Pragu nudi venčanja

PRAG - Besparica je primorala češko Narodno pozorište u Pragu da ponudi Česima i turistima svoje prostorije i scene za ekskluzivna venčanja. Ko bi poželeo da sudbonosno "da" izgovori na daskama scene Narodnog pozorišta moraće da plati za taj luksuz oko 3.600 evra, a ako se zadovolji salonima pozorišta, proći će jeftinije - po ceni od 1.200 do 1.600 evra.

Prihodi od venčanja pomogli bi pozorištu da bar malo zakrpi rupu u budžetu pošto mu nakon odluke vlade da se zbog štednje smanji dotacije za 15 odsto, za poslovanje nedostaje oko 3,2 miliona evra. Da otvori pozorišni hram i za venčanja, što u Evropi nudi jedino Nacionalni teatar u Londonu, upravu praškog pozorišta inspirisala je neuobičajena molba jedne od solistkinja baleta Adele Polertove koja se ovog maja venčala na krovu Narodnog pozorišta sa pogledom preko Vltave na zamak Hradčani.

"Mi smo joj izašli u susret i bilo je to izuzetno lepo venčanje", kazao je za Pravo direktor Narodnog pozorišta Ondžej Černi i dodao je da je Narodno pozorište izgrađeno i obnavljano dobrovoljnim prilozima Čeha, te da im njihova "zlatna kapelica", kako teatar Česi zovu, na neki način i pripada. Ministar kulture Jirži Beser kazao je, međutim, da Narodno pozorište, simbol češke državnosti i češke kulture, ne bi smelo da se pretvori u nekakvu salu za venčanja. "Posebno ne u vreme kada se 50 odsto nas Čeha razvodi", kazao je ministar.