petak 5. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Australijski avion prinudno sleteo posle eksplozije

Australijski avion prinudno sleteo posle eksplozije

SINGAPUR - Australijski putnički avion Erbas A380 prinudno je sleteo na aerodrom u Singapuru zbog tehničkih problema koji su se pojavili neposredno posle poletanja.

Stanovnici obližnjeg indonežanskog ostrva Batama, kako javlja Bi-Bi-Si, kažu da su čuli eksploziju i videli kako sa džinovskog aviona, neposredno pošto je iz Singapura poleteo za Sidnej, otpadaju delovi.

Aviomehaničari su, neposredno posle prinudnopg sletanja, okružili avion na kojem su nedostajali delovi oplate na kućištu jednog od motora.

Australijska aviokompanija Kvantas, kojoj pripada avion, saopštila je da niko od oko 460 ljudi u avionu nije povređen u incidentu.

Erbas A380 je avion na dva sprata i najveći je putnički avion na svetu, koji je u saobraćaj uveden pre tri godine

Australijska aviokompanija "Kvantas ervejz" suspendovala je letove svojih aviona "erbas A380" pošto je putnički avion tog tipa prinudno sleteo u Singapuru sa 459 ljudi. Istragu je pokrenula australijska agencija za bezbednost saobraćaja, a direktor "Kvantasa" je saopštio da je avion mogao da leti i sa dva motora, ali će svi avioni tog tipa biti prizemljeni dok traje istraga. "Kvantas" je otkazao tri linije sa avionima "erbas A380", jedan polazak iz Sidneja i dva iz Los Anđelesa.

Reč je o najvećem u svetu putničkom avionu, kapaciteta 500 putnika. Avion koji je prinudno sleteo  izgrađen je 2008. i ima motore "trent 900" "Rols-Rojsa". Odgovorni iz "Kvantasa" tvrde da je to bio najozbiljniji incident ovog tipa letelice koje koriste od 2005. a dogodio se samo nekoliko dana uoči proslave 90-godišnjice kompanije.