utorak 5. mart 2013.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Albanci, Bošnjaci i Hrvati podržali Vujanovića

Albanci, Bošnjaci i Hrvati podržali Vujanovića

ULCINJ - Lideri albanskih nacionalnih partija saopštili su da će na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, koji su zakazani za 7. april, podržati kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) i aktuelnog šefa države Filipa Vujanovića.

Podršku Vujanoviću na konvenciji DPS u Ulcinju najavili su lider Force Nazif Cungu, predsednik Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka i predstavnik Demokratske partije Albanaca Meto Đoni.

Predsedničkog kandidata DPS ranije je podržala Bošnjačka stranka, a podršku je najavila Hrvatska građanska inicijativa.

„Ispunjen sam zadovoljstvom, jer su stranke manjinskih naroda uz mene, a nema predsednika Crne Gore, ako uz njega nisu manjinski narodi“ kazao je Vujanović.

On je istakao da podršku partija manjinskih naroda doživljava kao priznanje politici koju je vodio prema manjinskim narodima i susednim državama.

„I u narednom mandatu nastaviću da vodim takvu politiku“, naglasio je Vujanović.

On je kazao da će njegov sledeći predsednički mandat biti posvećen afirmaciji države Crne Gore, socijalnoj pravdi, unapređenju kvaliteta života, borbi protiv kriminala i korupcije, kao i nastavku integracija u Evropsku uniju i NATO.

Vujanović je istakao da je uvek bio predsednik svih građana Crne Gore, a tako će postupati i u sledećem predsedničkom mandatu.

„Nikada nisam pravio razliku među ljudima ni po naciji, ni po veri. Jesam Crnogorac, ali sam jednako poštovao sve građane Crne Gore bilo da su Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, muslimani, Albanci ili Hrvati. Crna Gora je bila i ostaće kuća svih nas“, naglasio je predsednički kandidat DPS-a.

Cungu je pozvao je članove i simpatizere Force da podrže Vujanovića na predsedničkim izborima.
„Stabilnoj Vladi Crne Gore, u kojoj učestvuju predstavnicu svih manjinskih naroda, potreban je predsednik države koji će biti garancija razvoja demokratske Crne Gore. Zato ćemo 7. aprila podržati Vujanovića za predsednika države“, istakao je Cungu.
Đoni je kazao je da Demokratske partije Albanaca podržava Vujanovića, jer je uvek bio posvećen očuvanju mira i stabilnosti u Crnoj Gori.
„Mi smatramo da na ovim predsedničkim izborima nema boljeg kandidata od Vujanovića i zato pozivamo naše članove da glasaju za njega“, kazao je Đoni.
Zenka je kazao da će Demokratska unija Albanaca podržati Vujanovića, jer ima poverenja u njega.
„Lekić nije politička opcija za Albance, već Vujanović. Na predsedničkim izborima pre pet godina podržali smo Vujanovića i poručujem da će i sada imati punu podršku DUA“, istakao je Zenka.
Državna izborna komisija ranije je potvrdila kandidature Vujanovića i lidera Demokratskog fronta Miodraga Lekića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, koji su zakazani za 7. april, a u izbornoj trci, ukoliko sakupi dovoljna broj potpisa podrške, učestvovaće i predstavnik Pozitivne Crne Gore Rade Bojović.
Predsednički izbori zakazani za 7. april biće šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.
Kako je ranije saopšteno iz Državne izborne komisije, predsednički izbori koštaće tu državu oko 1,2 miliona evra, od čega je 800.000 evra predviđeno za sprovođenje izbora, a 400.000 evra za izbornu kampanju.