subota 5. februar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Protesti opozicije u Tirani

Protesti opozicije u Tirani

TIRANA - Protesti albanske opozicije ponovo su održani u Tirani i u još tri grada, javlja Frans pres. Pored Tirane, protesti su organizovani i u Lješu na severu zemlje kao i u gradovima na jugu Albanije, Valoni i Korči.

Nekoliko hiljada demonstranata koji učestvuju u tim protestima nose transparente kojima se poziva na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i na "ujedinjenje protiv vlade" Saljija Beriše. Lider opozicije, gradonačelnik Tirane Edi Rama, u pratnji poslanika poveo je demonstrante u protestnu šetnju glavnim gradom. U gradu nije vidljivo veće prisustvo policije, a demonstranti se kreću u pravcu predgrađa Tirane.

Opozicija je najavila da će se kretati drugačijom rutom nego pre dve nedelje kada su u sukobima sa snagama bezbednosti poginule tri osobe, a više od 150 povređeno. Opoziciona Socijalistička partija traži vanredne parlamentarne izbore, što vladajuća Demokratska stranka odbacuje.

Političke tenzije potresaju Albaniju više od godinu dana, od izbora čije rezultate opozicija nije priznala, a dostigle su vrhunac nedavno kada je vicepremijer Iljir Meta podneo ostavku zbog korupcije.