petak 5. februar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Živa zakopana zbog sastajanja s muškarcima

Živa zakopana zbog sastajanja s muškarcima

ANKARA - Jedna 16-godišnja devojka živa je zakopana u vrtu porodične kuće u turskom gradu Kahta, što je, kako bi spasla čast, učinila porodica, koja ju je optužila da se sastajala sa muškarcima, javila je agencija Anadolija.
"Medine Memi je pronađena u sedećem položaju u jami dubokoj dva metra. Analizama je utvrđeno prisustvo zemlje u njenim plućima i stomaku, što ukazuje da je bila živa zakopana", rekao je agenciji patolog čije ime Anadolija ne navodi.

"Mlada devojka imala je vezane ruke i bila je živa i svesna u trenutku tog mračnog zločina", rekao je taj lekar koji radi u Institutu za sudsku medicinu u Malatiji, na jugoistoku zemlje, većinski naseljenom Kurdima. Zločin je počinjen u susednom gradu Kahta. Telo devojke pronađeno je u vrtu porodične kuće u decembru, više od mesec dana pošto je devojka proglašena nestalom. Njeni otac i deda su uhapšeni, ali se brane ćutanjem, navodi Anadolija. Turska vlada i udruženja intenzivirali su poslednjih godina napore kako bi se iskorenili zločini "iz časti". Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su takvi zločini tolerisani u zonama u kojima većinski žive Kurdi, kao i da su u njima najčešći. Pod pritiskom EU, Turska je pooštrila kazne za počinioce zločina "iz časti", tako da njima preti kazna doživotne robije.

Ključne reči: