petak 5. februar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > SAD: Balkan i 2010. pretnja po stabilnost Evrope

SAD: Balkan i 2010. pretnja po stabilnost Evrope

VAŠINGTON/BEOGRAD - Balkan će i ove godine biti najveći izazov za stabilnost u Evropi, a međuetničke tenzije u BiH i pitanje srpske manjine na Kosovu i Metohiji zahtevaće angažovanje Zapada, ocenjuje se u izveštaju američkih obaveštajnih službi o procenama bezbednosnih rizika u svetu.

U izveštaju koji je potpisao savetnik Predsednika SAD, direktor Nacionalne obaveštajne službe, Denis Bler, navodi se da će SAD i EU zadržati znatan uticaj na Zapadnom Balkanu i da će njihovo angažovanje značajno uticati na razvoj događaja u regionu.
"Nastavljenje nesigurnog međuetničkog suživota u BiH i pitanje srpske manjine na Kosovu, posebno na severu Kosova, i dalje će biti izvori tenzija što će zahtevati diplomatsko i bezbednosno angažovanje Zapada", piše u izveštaju senatskom odboru za obaveštajna pitanja Kongresa SAD.

Većina Srba na Kosovu i dalje je okrenuta Beogradu i odbija integraciju u kosovske institucije, premda deluje da se "to sporo menja na jugu Kosova", dok je uticaj kosovskih vlasti na Srbe na severu "izuzetno slab", ocenjuje se u izveštaju od 2. februara.
"Prisustvo NATO, premda smanjeno, i dalje je potrebno radi sprečavanja nasilja, i njegovo nadziranje Kosovskih bezbednosnih snaga je ključno za efikasnost tih snaga i demokratski razvoj", navodi se u izveštaju.
Takođe se ocenjuje da će u narednim godinama "Priština i dalje zavisiti od ekonomske i razvojne pomoći međunarodne zajednice, kao i od diplomatske i potencijalno bezbednosne podrške radi dalje konsolidacije državnosti".
"Srpski lideri u Beogradu zalažu se za evropsku budućnost i predsednik Srbije Boris Tadić želi brz napredak ka članstvu Srbije u EU, ali Beograd ne pokazuje naznake da će prihvatiti nezavisnost Kosova", navodi se i dodaje da Beograd čeka savetodavnu odluku Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Bler je izrazio u zabrinutost za "stabilnost Bosne", dodajući da, premda ne deluje da postoji neposredna opasnost od rasplamsavanja nasilja ili raspada BiH, etnička pitanja dominiraju političkim procesima u toj državi, zbog čega su i zaustavljene reforme.
"Tri strane nisu uspele da se dogovore o ustavnim promenama koje su zajedno predložile EU i SAD krajem 2009, čime su podriveni napori za ojačanje centralne vlade kako bi mogla da uvede zemlju u EU i NATO", navodi se u izveštaju.
Dodaje se da je neuspeh reformi, uz nastojanje bosanskih Srba da spreče pojedine reforme i njihov zahtev da imaju pravo da održe referendum o secesiji, doprineo "porastu međuetničkih tenzija".
Taj trend će se verovatno nastaviti, budući da bosanski lideri nastoje da utvrde svoje pozicije obraćajući se biračima iz svojih nacionalnih zajednica uoči izbora ove jeseni, ocenjuje savetnik predsednika SAD Baraka Obame.

Deo posvećen Balkanu nalazi se pri dnu izveštaja o procenama rizika u svetu. Kao prvi, navode se rizici od sajber kriminala, pretnji usled svetske ekonomske krize i terorističke pretnje.