petak 5. februar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Rumunija odobrila plan SAD o postavljanju raketnog štita

Rumunija odobrila plan SAD o postavljanju raketnog štita

BUKUREŠT - Rumunski Vrhovni savet odbrane odobrio je juče plan Vašingtona da na teritoriji Rumunije razmesti raketne presretačke sisteme, kao deo protivraketnog štita u cilju zaštite Evrope, izjavio je rumunski predsednik Trajan Basesku.

Basesku je rekao da je glavna vojna i bezbednosna institucija Rumunije prihvatila američki predlog da bude uključena u sistem za zaštitu od "potencijalnih napada balističkim projektilima ili raketama srednjeg dometa", javio je Rojters.
"Raketni presretači biće postavljeni na rumunskoj teritoriji", rekao je Basesku, naglasivši da bi američki kapaciteti trebalo da postanu operativni 2015. godine.

Britanska agencija ovaj plan vidi kao deo novog protivraketnog sistema američkog predsednika Baraka Obame, koji je sredinom septembra prošle godine odustao od planova svog prethodnika Džordža Buša da protivraketni štit postavi u Poljskoj i Češkoj, što je tumačeno kao korak ka ublažavanju tenzija između SAD i Rusije.
"Novi sistem nije usmeren protiv Rusije. Želim da to kategorički naglasim, Rumunija neće postaviti sistem protiv Rusije, već protiv drugih opasnosti", istakao je Basesku.
Zvanični Kremlj je najavio da će danas objaviti saopštenje o ovom pitanju.
Od izlaganja plana o novom antiraketnom sistemu, Obama je, kao i Buš pre njega, isticao da se protivraketni sistem prevashodno tiče zaštite od Irana, a ne od Rusije.