petak 5. februar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Pak: Vehabije shvatiti ozbiljno

SPECIJALNI IZVESTILAC EVROPSKOG PARLAMENTA ZA BiH POZDRAVILA AKCIJU HAPŠENJA U GORNJOJ MAOČI

Pak: Vehabije shvatiti ozbiljno

SARAJEVO - Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Doris Pak izjavila je da je akcija hapšenja vehabija u BiH bila neophodna i da "fundamentalisti moraju biti shvaćeni ozbiljno", prenose sarajevski mediji.

"Fundamentalisti, a to je zapravo ono što vehabije jesu, moraju biti shvaćeni ozbiljno. Istovremeno, država mora da pokaže da ima kontrolu nad situacijom", rekla je Pak za Radio Dojče vele, komentarišući hapšenje pripadnika vehabijskog pokreta u BiH. Ona je istakla značaj koji EU u procesu evrointegracija pridaje funkcionisanju bezbednosnih struktura u zemljama koje pretenduju na članstvo u Uniji.

Pritvor za sedmorku

Sud BiH odredio je jednomesečni pritvor za sedam osoba uhapšenih u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči zbog sumnji da podrivaju ustavni poredak i teritorijalnu celovitost BiH. Oni su uhapšeni u velikoj policijskoj akciji, nazvanoj "Svetlost", koju su pre tri dana izveli pripadnici svih policijskih agencija u BiH Kao razlog za određivanje pritvora Sud je naveo mogući uticaj na svedoke, ponavljanje istog krivičnog dela i remećenje javnog reda i mira. Pritvor može trajati do 2. marta ove godine. U Gornjoj Maoči, koju naseljavaju pripadnici vehabijskog pokreta uhapšeni su Nusret Imamović, Safet Barčić, Dževad Hodžić, Hajrudin Ribić, Senad Midžić, Mensud Čekić i Edis Bosnić. Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal, napad na ustavni poredak BiH, ugrožavanje teritorijalne celine, izazivanje rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Akcija je izvedena po nalogu Tužilaštva i Suda BiH.
Tanjug

Prema njenim rečima, u Evropskom parlamentu već duže vreme postoji mišljenje da se opasnosti koju predstavljaju vehabije mora pristupiti vrlo ozbiljno. Ona je naglasila da EU vrlo pažljivo posmatra razvoj situacije u regionu i načine na koje ministarstva unutrašnjih poslova i bezbednosne snage rade na ispunjavanju svojih zadataka. Pitanje vehabija, prema njenom mišljenju, nije jedino pitanje koje predstavlja problem za bezbednost u BiH.

"Država mora da se pobrine i za sve druge vrste kriminala, kao i za korupciju. BiH mora da popravi situaciju na tom polju, a prema mom mišljenju, ona to i čini", istakla je Pakova. U najvećoj posleratnoj policijskoj akciji u BiH blokirano je selo Gornja Maoča, kod Brčkog, koje je pretvoreno u vehabijsku komunu, ispitana je 31 osoba, a uhapšeno osam, od kojih je jedan strani državljanin.