petak 5. februar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Na godišnji službenim automobilom

ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA I PRIVILEGIJA NIJE SAMO NAŠ RECEPT - IMA TOGA I U NEMAČKOJ

Na godišnji službenim automobilom

BON - Korišćenje službenih privilegija u privatne svrhe nije specifičnost samo Srbije. Ima toga i u Nemačkoj. Poslednja takva velika afera dogodila se prošlog leta, kada se tadašnja ministarka zdravlja Ula Šmit „službeno" provozala do Španije, gde se odmarala kao i niz godina ranije. To i ne bi bila vest, pa ni to što je iz Berlina naručila službenu limuzinu da je vozi dok je na godišnjem odmoru, ali... "mercedes" je tamo ukraden, pa se tako sve saznalo, podseća Dojče vele.

„Afera amigo"

Godine 1993, nemačka štampa je otkrila da je tadašnji predsednik bavarske vlade Maks Štrajbl išao na putovanja u daleke zemlje na račun različitih privatnih firmi. Mada sam u tome nije video ništa problematično, pritisak javnosti saterao ga je u ćošak. „Imati prijatelje - je li to kod nas sramota", rekao je Štrajbl pred bavarskim parlamentom i pozdravio se rečima: „Saludos amigos"! Potom je podneo ostavku, a njegov slučaj postao je poznat kao „Afera amigo".

Ministarka je na korišćenje službenog automobila zakonski imala pravo i, uprkos žestokim kritikama, nije podnela ostavku, ali su zato njeni socijaldemokrati na parlamentarnim izborima prošle jeseni dobili najmanje glasova u istoriji. Mnogo je primera nemoralnog povezivanja privatnog i javnog kod političara u Nemačkoj. Ginter Krauze je 1993. morao da podnese ostavku na mesto ministra saobraćaja, jer je kućnu pomoćnicu plaćao novcem koji je dobijao od - biroa za nezaposlene.

U novembru 1999. pod udarom kritika našao se tadašnji premijer Donje Saksonije Gerhard Glogovski zbog prigovora da mu je let u okviru svadbenog putovanja platio jedan turistički koncern. „Načelo da je svako nevin dok mu se ne dokaže suprotno, koje važi za sve, čini se da ne vredi za političare mog ranga, jednako kao ni mogućnost da se branim u redovnom postupku. Funkcija predsednika vlade, kao i čast moje porodice i moja lična su ovim neopravdanim optužbama ugroženi. Ja sam zbog toga predsedniku parlamenta podneo ostavku", izjavio je tada Glogovski.

Potom je 2001. tadašnji ministar odbrane Rudolf Šarping vojnim avionom iz dežurnog sastava leteo na odmor na Majorku. A 2002. ostavku je podneo tadašnji portparol Zelene stranke Čem Ezdemir pošto je otkriveno da je za privatne letove koristio nagradne milje (bodove) koje je skupio na službenim putovanjima. Njemu je, međutim, ta odluka na kraju možda i dobro došla: šest godina kasnije on je došao na čelo Zelenih, kao prva osoba stranog porekla, turskog, na jednoj takvoj funkciji u Nemačkoj. Problem, dakle, postoji svuda, pa i u Nemačkoj, ali ima i razlika. U Nemačkoj uhvaćeni na delu - podnose ostavke.