petak 5. februar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > "Majn kampf" u Nemačkoj 2015.

"Majn kampf" u Nemačkoj 2015.

LONDON - Autobiografija Adolfa Hitlera "Majn kampf" mogla bi da bude legalno objavljena u Nemačkoj 2015, prvi put otkako je Ustavom zabranjena posle Drugog svetskog rata.

Britanski dnevnik Dejli telegraf podseća da se, prema nemačkom Ustavu, donetom nakon 1945, širenje nacističke filozofije kažnjava novčanom kaznom i zatvorom, a autorsko pravo na štampanje ove knjige, koje pripada saveznoj državi Bavarskoj, u kojoj je nacistički pokret i začet 20-ih godina, ističe za pet godina.

Institut za savremenu istoriju iz Minhena je, međutim, saopštio da će objaviti "objašnjenu verziju" sa istorijskim napomenama kako bi knjiga mogla da se koristi u školama i na fakultetima.

Po isteku autorskog prava države Bavarske, za štampanje "Majn kampfa" neće biti potrebna posebna dozvola, navodi Dejli telegraf.

- Pored toga, smatramo da će naša verzija, s napomenama i komentarima koji ukazuju na neispravnost većine stvari koje je on (Hitler) napisao, biti daleko bolja od neonacističkih verzija - saopštio je Institut.