petak 5. februar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Inauguracija Josipovića iz budžeta, ali šefa države

Inauguracija Josipovića iz budžeta, ali šefa države

ZAGREB - Zavrzlama oko finansiranja inauguracije novog predsednika Hrvatske, po svemu sudeći, konačno je rešena: pare će biti uzete iz budžeta šefa države. Iako su prethodne inauguracije finansirane iz budžetske rezerve, piše Večernji list, ovog puta vlada je očito procenila da za to nema novca i prebacila je trošak na budžet predsednika države, koji za 2010. iznosi oko 46 miliona kuna (oko 6,2 miliona evra).

Na takvo finansiranje inauguracije Ive Josipovića odlazeći predsednik Stjepan Mesić - nema primedbe. "Stav je predsednika Mesića da bi inauguracija trebalo da bude finansirana kao dosad, ali ako se nađe neko drugo rešenje, to će biti odluka novog predsednika i njegovog tima", kažu u Mesićevom kabinetu. Josipovićev saradnik Mirando Mrsić, takođe, kaže da "nema nikakvih problema".

"Mesićeva inauguracija stajala je oko 650.000 kuna. Ova bi možda mogla da košta i manje od toga, ali konačnu svotu još ne možemo da kažemo, jer treba ubrojiti i troškove stranih delegacija i smeštaj predsednika koji će doći na svečanost, a to ne možemo da znamo dok ne vidimo konačan popis", kaže on. "Ali, u svakom slučaju sedam dana pre inauguracije, koja je 18. februara, objavićemo čitav troškovnik", obećao je Mrsić.