petak 5. februar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Hrvatski vojnici poslati kućama zbog besparice

Hrvatski vojnici poslati kućama zbog besparice

ZAGREB - Sve gardijske brigade, odnosno kompletan operativni sastav Hrvatske vojske poslat je kućama jer je hrvatsko ministarstvo odbrane prinuđeno na drastične mere štednje zbog nedostatka novca.

Kako izveštava Hrvatska radio-televizija, zbog prisilne štednje, u kasarnama se održava samo hladni pogon, a operativne jedinice HV će zbog nestašice sredstava do proleća biti kod kuće. Stanje u jedinicama u maju pregledaće inspektori NATO, a vojni stručnjaci očekuju njihovu ocenu. Loše stanje u ministarstvu pokazalo je i to da se odustalo od nekih projekata modernizacije i da su prepolovljena sredstva za projekte koji su već započeti.

Prema podacima objavljenim polovinom prošlog meseca, prva mera štednje u ministarstvu odbrane bila je odustajanje od kupovine oklopnih vozila, odnosno nabavka upola manjeg broja od predloženog. Ministarstvo je predložilo finskoj kompaniji "Patrija" da Hrvatska umesto 126 kupi 64 borbena oklopna vozila "AMV 8X8". Ugovori "teški" 180 miliona evra potpisani su 2007. i 2008. godine, a ministarstvo je zatražilo i da im se produži rok otplate i isporuke vozila do 2018. godine. Do daljeg je odložena i nabavka novog borbenog aviona, iako postojeći avioni MIG 21, koji to uopšte mogu, lete još samo ove i naredne godinu.