petak 5. februar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Evropljani nezadovoljni životom

REZULTATI NAJNOVIJEG ISTRAŽIVANJA EVROBAROMETRA

Evropljani nezadovoljni životom

PRAG - Prema rezultatima najnovijeg istraživanja evropske agencije za ispitivanje javnog mnjenja Evrobarometar, većina stanovnika zemalja Evropske unije nije zadovoljna ekonomskom situacijom i nema preterano optimistične prognoze kada je reč o načinu života u 2010. godini. Ipak, većina Evropljana je relativno zadovoljna ličnim životom, mada su im globalni ekonomski problemi izvor većih briga, pokazalo je najnovije istraživanje.

Skandinavci - pozitivci

Ne iznenađuje podatak da su najpozitivniji odgovori zabeleženi u skandinavskim zemljama Švedskoj, Finskoj i Danskoj, s obzirom da su one poznate po dobrom i stabilnom standardu. Najnegativnije ocene o svom životu dali su građani Mađarske, Bugarske, Rumunije i Grčke. Anketari su pokušali da procene i stepen očekivanog zadovoljstva u narednih godinu dana, a na bazi ponuđenih odgovora da li će život postati - "bolji" ili "gori". Mereno na skali od - 100 do +100, prosečna očekivanja stanovnika EU izražena su ocenom +10, što znači da se pretežno računa na poboljšanje životnih prilika, mada ne u značajnoj meri, naveo je Radio Slobodna Evropa.

Anketirani građani su najviše zabrinuti u vezi sa sudbinom svojih radnih mesta, problemima o troškovima života, dostupnosti energije i stambenog prostora, kao i oko načina funkcionisanja administracije Unije, preneo je Radio Slobodna Evropa. Istraživanje je obavljeno na više od 25.000 stanovnika EU, u maju i junu prošle godine, u vreme kada su statistički podaci govorili da privreda EU beleži godišnji pad od pet odsto. Znatna većina anketiranih u 23 članice EU nezadovoljna je ekonomskom situacijom, a najnezadovoljniji su bili građani Letonije, Mađarske, Irske i Grčke.

Zadovoljstvo ekonomskom situacijom izrazili su samo anketirani u Danskoj, Luksemburgu, Holandiji i na Kipru, s tim što je i to zadovoljstvo bilo samo relativno umereno. Anketirani iz gotovo svih zemalja Evropske unije, takođe,  pretežno su pesimistični kada je reč o prognozama za 2010. godinu. Uz to, većina anketiranih Evropljana smatra da se opšta situacija u EU pogoršala u odnosu na 2004. godinu, iako su mnogi generalno zadovoljni životom na ličnom planu.