petak 5. februar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Čiča gazi 110. uz čašicu šerija

STENLI LUKAS, NAJSTARIJI EVROPLJANIN, PROSLAVIO ROĐENDAN

Čiča gazi 110. uz čašicu šerija

Nikada nije zapalio cigaretu, niti putovao daleko, a tajna njegove dugovečnosti krije se u životu na svežem vazduhu i zdravoj seljačkoj hrani

LONDON - Stenli Lukas, najstariji Evropljanin i najverovatnije treći najstariji čovek na svetu, proslavio je 110. rođendan u dobrom zdravlju i veselju i poručio muškarcima da se tajna njegove dugovečnosti najverovatnije krije u tome što nikada nije zapalio cigaretu, niti putovao daleko, ali bi svakog dana, i to obavezno, iskapio po čašicu starog dobrog engleskog šerija, piše londonski Telegraf.

Za Kubanku Huanu 125. svećica

Kubanka Huana Rodriges proslavila je 125. rođendan, ali i dalje nije sigurno da li je ona najstarija osoba na svetu, jer Ginisova knjiga rekorda nije mogla da utvrdi verodostojnost njene krštenice, prenosi Fonet. Huana Bautista de la Kandelarija Rodriges, ili jednostavno Kandulija, kako je zovu članovi porodice, rođena je 2. februara 1885. godine u Kampečueli, u pokrajini Granma, gde i sada živi. Svoju dugovečnost pripisuje čistom seoskom vazduhu, kao i ishrani bogatoj mesom i povrćem. Majka joj je doživela stotu, a otac je živeo 96 godina. Prema zvaničnim podacima, na Kubi živi više od 1.500 stogodišnjaka. U Ginisovoj knjizi rekorda navodi se da je najdublju starost, koju je bilo moguće pouzdano utvrditi, doživela Francuskinja Žene Kalmen, koja je preminula 1997. kada je imala 122 godine, pet meseci i 14 dana.

Izuzetno vitalan dedica rođendan je proslavio kod kuće, u Kornvolu, okružen prijateljima i porodicom - ćerkom Filis, zetom Gordonom, unucima i praunucima. Iako rođen 15. januara 1900, slavlje je upriličio tek ovih dana, a okupljenima se pohvalio i da je od britanske kraljice dosad dobio čak sedam rođendanskih čestitki - prvu za 100. rođendan, a onda od 105. do 110. godine za svaku proslavu još po jednu.

Dekicu Stenlija život nije mazio - još kao golobradi četrnaestogodišnjak napustio je školu da bi roditeljima pomagao na farmi, koju je kasnije i preuzeo. Ali, to ga nije sprečilo da se decenijama bavi svojom najvećom ljubavlju - sportom, koji je batalio tek kad je pregazio stotku. Godine 1926. oženio se svojom Ajvi, u koju se zaljubio na seoskom vašaru. S njom se skućio i živeo u ljubavi dok ih njena smrt nije rastavila 1963. godine. Na pitanje brojnih radoznalaca čemu može da zahvali na tako dugom životu, Lukas je rekao: čistom vazduhu i zdravoj seljačkoj hrani.

Britanski Telegraf podseća i da najstarija osoba u Britaniji nije Lukas nego bakica Flori Boldvin iz Lidsa. Ona je rođena 31. marta 1896 i ima punih 113 godina i 308 dana. List, međutim, napominje da je Lukas najstariji muškarac u Evropi, a to je postao jula prošle godine posle smrti Herija Peča, poslednjeg preživelog iz Prvog svetskog rata, običnog vojnika koji se krvavo borio u rovovima. Za razliku od Peča, Lukas nikada nije služio vojsku niti je učestvovao u svetskim ratovima, a razlog za to bilo je njegovo zdravstveno stanje. Deka Stenli je još od rane mladosti imao problema sa srcem, pa je pravo čudo da je ovoliko poživeo. "Večito ga je mučilo srce i stalno je bio na nekim lekovima. U ratove nije išao, ali je čitavog života radio na zemlji, što je jedan od najtežih poslova", ispričala je njegova ćerka Filis.