četvrtak 4. avgust 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Mubarak i sinovi porekli sve optužbe

POČELO SUĐENJE BIVŠEM ŠEFU EGIPATSKE DRŽAVE

Mubarak i sinovi porekli sve optužbe

KAIRO - Bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak i njegovi sinovi Gamal i Ala izjasnili su se nakon čitanja optužnice da nisu krivi za ubistva više od 800 demonstranata i korupciju. "Potpuno poričem sve ove optužbe", rekao je Mubarak, vidno bled i odeven u belo, koji je u sudnicu unesen na nosilima na kojima se nalazio sve vreme. Optužbe za ubistvo sa umišljajem odbacili su i njegovi sinovi koji su u rukama držali po primerak Kurana, javio je AFP.

U okviru istog slučaja sudi se i bivšem ministru unutrašnjih poslova Habibu al-Adliju i šestorici njegovih zamenika.

Nastavak 15. avgusta

Suđenje Mubaraku biće nastavljeno 15. avgusta, saopštio je predsednik suda Ahmed Refat naredivši da do tada optuženi bude smešten u jednu bolnicu nedaleko od Kaira. Suđenje dvojici Mubarakovih sinova, Alau i Gamalu, zatim bivšem ministru unutrašnjih poslova i još šestorici bivših visokih zvaničnika biće nastavljeno u četvrtak.

"Nudio sam Mubaraku azil u Izraelu"

Izraelski poslanik Benjamin Ben Elizer, koji je bio ministar u nekoliko vlada jevrejske države, izjavio je da je Mubaraku nudio azil u Izraelu, ali da je Mubarak to odbio "iz patriotizma".
Ben Elizer je rekao izraelskom Vojnom radiju da je ponudu izneo prilikom poslednje posete Mubaraku - svom starom prijatelju - u vreme kad su izbili protesti protiv njegove vlasti. Portparol izraelske vlade nije mogao da kaže da li je Ben Elizerova ponuda bila usaglašena s vladom.


Tužilac je Mubaraka optužio za učešće u ubistvu demonstranata i davanje odobrenja Adliju da protiv njih upotrebi bojevu municiju, kao i za nekoliko slučajeva korupcije i trošenje državnih sredstava. Tužilac je naveo da su nalozi za ubistva izdati tokom 18-dnevnih protesta nakon kojih je Mubarak svrgnut s vlasti i u periodu od 2000. do 2010. godine.

Jedan od advokata koji zastupaju porodice žrtava zatražio je smrtnu kaznu za bivšeg ministra, dok je drugi advokat izneo zahtev da Mubarak bude premešten iz bolnice u Šarm el Šeiku, iz koje je prevezen ambulantnim kolima, u zatvor Tora u Kairu, gde se nalaze i drugi optuženici.

Uoči otvaranja sudskog procesa, u zgradi sudske akademije u predgrađu Kaira došlo je do čarki između Mubarakovih pristalica i protivnika, a sukobi su izbili i kasnije, tokom pauze u zasedanju suda.

Pojedinci su bacali kamenice u veoma napetoj atmosferi, a jake snage policije intervenisale su oba puta kako bi uspostavile red i mir.

Ovo je prvo javno pojavljivanje Mubaraka otkako je svrgnut s vlasti 11. februara, a suđenje je emitovano uživo putem državne televizije. Mediji su izveštavali da će Mubarak pokušati da odloži pojavljivanje pred sudom pravdajući to zdravstvenim stanjem.
On, kako se tvrdi, svesno izbegava da uzima hranu, ili to čini retko, kako bi izgledao što slabije, a ranije se govorilo da ima srčane probleme. Njegovi advokati sada govore i o raku u stomaku.