sreda 4. maj 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Tužilac optužio Gadafija za zločine protiv čovečnosti

Tužilac optužio Gadafija za zločine protiv čovečnosti

NJUJORK - Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno-Okampo izjavio je da postoje "jaki dokazi" o zločinima protiv čovečnosti koje je počinio režim Muamera Gadafija u Libiji i najavio da će ih predstaviti sudijama za nekoliko nedelja.
Moreno-Okampo je rekao da će kada bude iznosio dokaze sudu identifikovati i visoke libijske funkcionere i druge Libijce koji su činili zločine protiv čovečnosti, a da će sudije potom odlučiti da li će prihvatiti njgegov zahtev da izdaju naloge za hapšenje.

U intervjuu Ašošijeted presu on je rekao da planira da sa Savetom bezbednosti, kome će sutra podneti izveštaj, unapred razmotri kako bi se sprovodila ta hapšenja, budući da je reč o "složenom poduhvatu."
On je podsetio da su tokom rata u BiH dvedesetih, Radovan Karadžić i general Ratko Mladić "optuženi za ratne zločine, ali da nije bilo istinskih pokušaja da se oni uhapse."

"Primena naloga za hapšenje usred oružanog sukoba je složena operacija koja zahteva planiranje. Zato mislim da treba odmah da počnemo da procenjujemo izvodljivost takvog poduhvata," rekao je on, napominjući da bi izdavanje naloga za hapšenje pomoglo zaustavljanju zločina i zaštiti civila.

Moreno-Okampo je rekao da ima dokaze o ubijanju civila na demonstracijama u Libiji kao i sistematskom, nelegalnom hapšenju i mučenju civila povezanih sa protestima.
"Predstavićemo sudu slučajeve zločina protiv čovečnosti, zločine protiv demonstranata i one koji se danas čine u različitim gradovima Libije, uključujući nelegalna hapšenja, mučenja i nestanke", rekao je Moreno-Okampo.

Tužilac tvrdi da su u Libiji od pocetka pobune protiv Gadafija počinjeni i ratni zločini i da njegova kancelarija prikuplja "dokaze o upotrebi kasetnih bombi, gađanju civilnih meta, silovanjima i ubistvima crnaca" za koje snage lojalne Gadafiju veruju da su plaćenici.

Prema sopstvenim rečima, on sve to namerava da saopšti i Savetu bezbednosti UN kada sutra bude podnosio izveštaj najvišem telu svetske organizacije u skladu sa odlukom donetom krajem februara.

Savet bezbednosti UN glasao je 26. februara da se Libijska kriza iznese pred Međunarodni krivični sud i zatražio od tužioca da podnese izveštaj u roku od dva meseca.

Komentari

Tužilac tvrdi da su u Libiji od pocetka pobune protiv Gadafija počinjeni i ratni zločini i da njegova kancelarija prikuplja "dokaze o upotrebi kasetnih bombi, gađanju civilnih meta, silovanjima i ubistvima crnaca" za koje snage lojalne Gadafiju veruju da su plaćenici. Gospodine Moreno i Amerikanci su na Srbe u Srbiji izrucili gomilu kasetnih bombi koje danas Norveska uklanja o svom trosku i sa svojim ljudima. Zasto ne tuzite Ameriku i NATO? Oni su gori od Mladica i Osame.

Ovaj "tuzilac",vidi ono sto mu se naredi jer mu je kao nepoznato da krstarece rakete seju smrt libiske dece i civila.Ne cuje on njihov tutanj,daleko je !