sreda 4. maj 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Nafta pojeftinila zbog jačeg dolara

Nafta pojeftinila zbog jačeg dolara

LONDON/NJUJORK - Cena barela sirove nafte spustila se danas na ključnoj njujorškoj berzi ispod 113 dolara, zbog jačanja dolara, a eksperti navode da je na pojeftinjenje osnovne energetske sirovine uticala i vest o ubistvu vođe Al kaide Osame bin Ladena, koga su američke snage likvidirale u nedelju u Pakistanu.
U elektronskoj trgovini na berzi u Njujorku nafta je noćas pojeftinila za 57 centi, na 112,95 dolara po barelu, dok su na londonskom tržištu terminske kotacije te sirovine za junske isporuke opale za 50 centi.
Barel nafte od 159 litara trenutno na indikativnoj, evropskoj berzi, u Londonu košta 124,62 dolara.
Dolar je, inače, na globalnim berzama jutros vredeo 1,4769 za evro, prema 1,4823 kasno sinoć.
Američka agencija Asošijeted pres podseća da su cene sirove nafte na globalnom tržištu uvećane 34 odsto od sredine februara, uglavnom zbog političke neizvesnosti izazvane bombardovanjem Libije od strane NATO snaga i oštrog slabljenja dolara prema evru i drugim jakim valutama.
Neki tržišni eksperti izražavaju bojazan od mogućnih napada Al kaide po ciljevima u SAD, u znak osvete za ubistvo njihovog lidera Bin Ladena, dok drugi smatraju da će smrt "svetskog teroriste broj jedan" imati "sasvim mali uticaj na naftno tržište."
U SAD su stručnjaci za tržište nafte sada više usmereni na američku monetarnu politiku, nakon što je predsednik centralne banke te zemlje Ben Bernanki protekle sedmice najavio da će Vašington u dužem periodu forsirati sadašnju politiku super-niskih kamatnih stopa.
Agencije citiraju tržišnog eksperta Kamerona Hanovera, jednog od stručnjaka koji veruju da će budući potezi američke centralne banke (Fed) imati veći uticaj na naftno tržište nego sudbina Bin Ladena.

Ključne reči: