nedelja 4. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Gradonačelnik na porodiljskom

JEDAN OD NAJVIŠIH TOKIJSKIH ZVANIČNIKA DAJE LIČNI PRIMER

Gradonačelnik na porodiljskom

Šef jednog od tokijskih okruga otišao na dvonedeljno porodiljsko odsustvo čime je postao prvi državni zvaničnik u istoriji Japana koji se odlučio na takav potez

TOKIO - Šef jednog od okruga japanske prestonice Tokija otišao je na dvonedeljno porodiljsko odsustvo čime je postao prvi državni zvaničnik u istoriji Japana koji se odlučio na takav potez. Naime, Hironobu Narisava (Narisawa), gradonačelnik centralnog okruga Bunkijo, saopštio je da na ovaj način želi da promeni stav japanskog društva, poznatog po izuzetnom poštovanju tradicije.
Japanci, koji slove za naciju koja ne želi da izostaje s posla čak ni za praznike i uprkos pravu na slobodne dane, teško se odlučuju čak i na odlazak na porodiljsko odsustvo na koje bilo koji od roditelja, u trajanju od godinu dana, ima zakonsko pravo, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.
Stoga ne čudi što je priča o Narisavinoj odluci da se na godinu dana posveti odgajanju deteta osvanula na svim naslovnim stranama japanskih listova. Dosad, ni jedan jedini vladin zvaničnik, muškarac ili žena, nije koristio porodiljsko odsustvo! A kada je reč o čitavom Japanu, samo je jedan od 100 očeva dosad otišao na porodiljsko.
Objašnjavajući svoju neobičnu odluku, Narisava je rekao da se nada da će i njegov sin, rođen u februaru, slediti tatin primer kada je reč o usvajanju novina u japanskom društvu. Međutim, gradonačelnik je poručio da će i u toku odsustva biti na raspolaganju ukoliko se dogodi kakav hitan slučaj.