sreda 3. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Francuzi i Britanci u jednoj vojnoj jedinici

Francuzi i Britanci u jednoj vojnoj jedinici

LONDON - Dve najveće vojne sile u Evropi, Britanija i Francuska, u Londonu potpisuju sporazume kojima će između svojih oružanih snaga uspostaviti nivo saradnje bez presedana. Državni budžeti u obe zemlje su u velikom minusu pa su obe vlade primorane da štede što podrazumeva i smanjenje troškova za vojsku.

Ni Pariz ni London, međutim, ne žele da oslabe svoju sposobnost da, ako treba, vojno deluju na svetskoj sceni. Biće potpisana, navodi Bi-Bi-Si, dva sporazuma o tesnoj saradnji. Prvi predviđa formiranje zajedničkih ekspedicionih snaga. Francuski i britanski vojnici će zajedno, kao jedna jedinica, biti slati na neko krizno žarište. Francuska i Britanija će takođe deliti svoje nosače aviona i sarađivaće u proizvodnji i nabavci vojne opreme, kao i u vojnoj obuci.

Drugi sporazum govori o bliskoj saradnji u održavanju nuklearnih arsenala dveju zemalja. I Francuska i Britanija su se obavezale da neće vršiti probe atomskog oružja. Biće osnovana dva centra, jedan u Britaniji, jedan u Francuskoj, u kojima će naučnici iz obe zemlje moći da kontrolišu stanje nuklearnih arsenala. Obe zemlje zadržavaju pravo da same vojno intervenišu.