četvrtak 3. februar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Vinovnici napada 11. septembra pobegli iz SAD

Vinovnici napada 11. septembra pobegli iz SAD

VAŠINGTON - Novi dokumenti koje je otkrio "Vikiliks" pokazuju da je postojalo još učesnika u samoubilačkim napadima u SAD 11. septembra 2001. godine, ali oni su uspeli da napuste Ameriku i da ne budu uhapšeni.

Kako prenosi Vašington post, trojica građana Katara stigla su u SAD 15. avgusta, nakon čega su osmatrali ciljeve napada, da bi posle 11. septembra napustili teritoriju Amerike.

Oni su tokom boravka u SAD posetili zgrade Svetskog trgovinskog centra, Kip Slobode, Belu kuću, odakle su otputovali u Los Anđeles. Američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman kazao je da su Katarci bili nadzirani, ali da je ustanovljeno da nema osnova da se protiv njih podigne optužnica.

CIA i FBI su odbili da komentarišu ovo saznanje "Vikiliksa".

Trojica mogućih zaverenika trebalo je da putuju u Vašington 10. septembra, istim avionom koji je sledeći dan otet i koji je udario u zgradu Pentagona. Međutim, oni su otputovali u London i kasnije 13. septembra za Katar.

"Vikiliksov" dokument je depeša koja je 11. februara 2010. godine poslata iz američke ambasade u Dohi, u Kataru, raznim agencijama u Vašington.
"Čovek po imenu Mohamed al Mansuri mora da bude pridodat vladinoj listi sumnjivih osoba. On je osumnjičen da je pomagao osobama koje su ušle u SAD, tako što je učestvovao u osmatranju potencijalnih meta i pružao drugu podršku otmičarima avina", dodaje se u depeši.

Mansuri, inače iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, do septembra 2001. godine živeo je u Long Biču u Kaliforniji.