utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Zasedali samo 20 minuta, a zarađuju 22.500 dolara mesečno

PREDSTAVNICI IRAČKOG NARODA U PARLAMENTU MEĐU NAJPLAĆENIJIMA

Zasedali samo 20 minuta, a zarađuju 22.500 dolara mesečno

BAGDAD - Irački poslanici za četvorogodišnji mandat primaju paušal od 90.000 dolara, mesečnu platu od 22.500 dolara i besplatno odsedaju u najluksuznijem hotelu u Bagdadu, iako su ove godine radili svega 20 minuta i nisu usvojili nijedan zakon.

Irački parlament sprema se da održi tek drugo zasedanje od martovskih izbora na kojima niko nije odneo prevagu. Velika primanja i privilegije zakonodavaca već su sada, međutim, produbili nezadovoljstvo među Iračanima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i negoduju zbog ćorsokaka u koju je zapao politički sistem. Šiitske verske vođe upoznate sa raspoloženjem u toj većinskoj iračkoj verskoj zajednici upozorile su političare da dok oni žive na visokoj nozi, mnogi građani nemaju ni osnovne uslove za život kao što su voda i struja.

Na propovedi u džamiji, saradnik vrhovnog šitskog sveštenika u Iraku pozvao je poslanike da na sledećoj sednici parlamenta smanje svoja primanja. "Razumno je tražiti od poslanika da njihove plate ne budu tako velike. To je vrlo važno pitanje... ne znam zašto okreću glavu od njega", rekao je Ahmed al-Safi.

Od juna kada su se poslanici prvi put sastali na svega 20 minuta, iračka skupština nije zasedala - ipak 325 poslanika redovno podižu svoje plate i koriste povlastice. "Iračka politika postala je biznis. Mnogi političari se uopšte ne bi ni trudili da se kandiduju za parlament" da plate nisu tolike, ocenio je nezavisni šitski političar i bivši poslanik iz drugog po veličini iračkog grada Basre, Vael Abdul-Latif.

Iračani koji su u velikom broju izašli na izbore u nadi da će ojačati demokratiju posle godina autoritarne vladavine, rata i sektaškog nasilja ogorčeni su na političare koje su izabrali da predstavljaju njihove interese.

Osnovna plata iračkog poslanika iznosi 10.000 dolara što je svega 4.500 dolara manje od plate člana američkog Kongresa. Osim osnovne plate irački parlamentarci primaju i 12.500 dolara mesečno na ime troškova smeštaja i obezbeđenja što ukupno iznosi 22.500 dolara. Zakonodavci, između ostalog, imaju i tu povlasticu da mogu besplatno da odsedaju u bagdadskom Hotelu Rašid u relativno bezbednoj Zelenoj zoni, i to bez obzira da li parlament zaseda ili ne. Dobijaju i 600 dolara na ime dnevnica za putovanja po unutrašnjosti zemlje ili u inostranstvo. Kada im istekne mandat doživotno primaju 80 odsto mesečne plate i mogu osam godina da zadrže diplomatske pasoše koje najčešće poseduju i članovi njihovih porodica.

Sa druge strane školski učitelji ili lekari u državnim bolnicama zarađuju oko 650 dolara mesečno. Taksista u Bagdadu, ako je dobar mesec, može da namakne i do 700 dolara, a u javnim službama prosečna plata retko prelazi 600 dolara.