utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Kineze popisuje šest miliona popisivača

POČEO REDOVNI DESETOGODIŠNJI POPIS U KINI, NAJVEĆI NA SVETU

Kineze popisuje šest miliona popisivača

PEKING - U Kini je počeo popis stanovništva tokom koga će šest miliona popisivača od vrata do vrata beležiti ogromne demografske promene u najmogoljudnijoj zemlji sveta. Šest miliona popisivača će u sledećih 10 dana pokušati da obiđu 400 milona domaćinstava, od gradova u procvatu na istočnoj obali do najudaljenijih sela na Tibetu, prenela je agencija Rojters.

Poslednji popis iz 2000. godine broj stanovnika u Kini zvanično određuje na milijardu i 295 miliona. U proteklih 10 godina došlo je do velikih promena, jer je na stotine miliona radnika migranata došlo iz sela u gradska područja. To je šesti popis stanovništva u Kini ali prvi tokom koga će biti beleženo gde ljudi žive a ne gde su im je izdate lične karte. Promena će pomoći da se prate demografska kretanja i odredi prava veličina džinovskih kineskih gradova, čiji se broj stanovnika do sad samo procenjivao.

Zaštita privatnosti mogla bi da bude jedan od najvećih izazova za popisivače. Posle godina reformi koje su oslabile nekad sveprisutno uplitanje države u život većine građana, neki Kinezi možda neće biti voljni da daju lične informacije. Problem može da izazove i pitanje dece koja su rođena uprkos politike koja dozvoljava samo jedno dete. Ta deca su često neregistrovana i stoga nemaju zakonski indentitet. Možda ih ima na milione.

Vlada je rekla da će sniziti ili oprostiti teške kaznene takse koje se traže od te dece da bi dobili lične karte, ali do sad nije bilo većeg odziva na ovu ograničenu amnestiju. Popis će trajati od 1. do 10. novembra, a očekuje se da će rezulati biti objavljeni krajem aprila iduće godine.

"Popis je osnova za vođenje politike obrazovanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja i socijalne zaštite", objavile su na prvoj strani Narodne novine, glasilo vladajuće Komunističke partije Kine, ističući da je reč o "najvećoj društvenoj mobilizaciji u mirnodopsko vreme".

Kako navode lokalna sredstva informisanja, popis će koštati oko 700 miliona juana (105 miliona dolara), a stanovništvu će biti postavljeno 18 pitanja, uključujući ona o stepenu obrazovanja i etničkoj pripadnosti.