utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Japan ljut zbog posete Medvedeva Kurilima

Japan ljut zbog posete Medvedeva Kurilima

OSTRVO KUNAŠIR - Ruski predsednik Dmitrij Medvedev posetio je Kurilska ostrva, oko kojih se Rusija i Japan spore još od 1945. godine, što je odmah naišlo na ljutitu reakciju Japana. Japanski premijer Naoto Kan ocenio je da je ta inicijativa "za žaljenje", a ministarstvo spoljnih poslova Japana je iz protesta pozvalo ruskog ambasadora u Tokiju na razgovor.

"Stav Japana je da su četiri ostrva Severne teritorije deo japanske teritorije i poseta predsednika Rusije je za žaljenje", rekao je Kan u japanskom parlamentu, javile su agencije. Medvedevljeva poseta Kunaširu, jednom od četiri ostrva arhipelaga koji Rusi zovi Južna Kurilska ostrva, a Japanci Severne teritorije, trajala je četiri sata. On je obišao jednu banju i tu razgovarao sa stanovnicima.

Dve zemlje se spore oko ovih ostrva koje je tadašnji Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana posle objave japanske kapitulacije u Drugom svetskom ratu. Zbog ovog spora Japan i Rusija nisu potpisali mirovni sporazum 65 godina. Pregovori o ovim ostrvima obnovljeni su 1991. godine, posle raspada Sovjetskog Saveza, ali još nema rezultata.

Kurilska ostrva prostiru se dužinom od 1.300 kilometara od ruskog poluostrva Kamčatka na severu i velikog japanskog ostrva Hokaido na jugu i razdvajaju Ohotsko more od severozapadnog Pacifika.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocenio je "neprihvatljivom" negativnu reakciju Japana na posetu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Kurilskim ostrvima, teritoriji oko koje se spore Rusija i Japan od kraja Drugog svetskog rata. Lavrov je rekao da će japanski ambasador u Moskvi biti pozvan u rusko ministarstvo spoljnih poslova da mu se "jasno i nedvosmisleno" prenese ruski stav. "Reakcija japanske strane na put predsednika Medvedeva na Kurilska ostrva je neprihvatljiva. To je naša zemlja i ruski predsednik je posetio rusku zemlju", rekao je Lavrov, prenosi Beta.