utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Grci presreli paket-bombu za Sarkozija

U EKSPLOZIJI U ATINI POVREĐENA JEDNA ŽENA

Grci presreli paket-bombu za Sarkozija

ATINA - Grčka policija je saopštila da je jedna žena u Atini povređena prilikom eksplozije paketa-bombe, koji joj je isporučila privatna kompanija za raznošenje pošiljki.

Zasad nema detaljnih informacija o stanju povređene, a policija tvrdi da je reč o manjoj eksploziji, prenela je agencija ANA. Poznato je da grčke ekstremno levičarske i anarhističke grupe koriste paket-bombe u svojim akcijama.

Grčka policija je saopštila i da je jedan od paketa-bombi bio adresiran na francuskog predsednika Nikolu Sarkozija, ubrzo pošto je u privatnoj kompaniji za raznošenje pošiljki eksplodirao drugi paket. "Jedna od eksplozivnih naprava koje su nosili osumnjičeni je adresirana na predsednika Francuske Nikolu Sarkozija", izjavio je policijski zvaničnik Rojtersu. On je, takođe, rekao da su paketi-bombe bili upućeni i ambasadama Belgije, Holandije i Meksika u Atini. Paket-bomba koja je eksplodirala lakše je povredila jednu ženu u kompaniji za raznošenje pošte, a još dve takve pošiljke policija je uništila, prenosi Tanjug.

"Policija veruje da Al Kaida nije povezana s ovim slučajevima", izjavio je policijski zvaničnik, dodajući
da se istraga nastavlja i da su uhapšena dva lica za koje se veruje da pripadaju grčkoj levičarskoj gerilskoj grupi. Strane agencije su prenele da su kod uhapšenih nađeni oružje, perike i neprobojni prsluci. Od ranije je poznato da levičarske i anarhističke grupe u Grčkoj u svojim akcijama koriste i paket-bombe. U junu je paket-bomba eksplodirao u Ministarstvu policije, usmrtivši jednog od najbližih ministrovih saradnika.

Uhapšeni su nosili pisma-bombe adresirana na Sarkozija i ambasade zapadnih zemalja u Atini. Dvojica grčkih državljana, starih 22 i 24 godine, uhapšeni su u centru Atine, u akciji policije pokrenutoj pošto je u jednoj firmi za dostavu eksplodirao paket-bomba adresiran na meksičku ambasadu u Atini, ranivši jednu radnicu. Oni su uhapšeni kada su u drugoj firmi za isporuke predali tri pošiljke adresirane na Sarkozija i ambasade Belgije i Holandije u Atini. Obojica su bili naoružani pištoljima, a jedan je imao periku, kačket i pancir, saopštila je policija.