utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Čelična Dilma Rusef predsednica Brazila

Čelična Dilma Rusef predsednica Brazila

BRAZILIJA - Dilma Rusef, izabranica popularnog odlazećeg predsedika Luiša Injasija Lule da Silve, i zvanično je izabrana za prvu ženu predsednika Brazila, saopštio je brazilski Vrhovni izborni sud, na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova.

Rusefova (62) je u drugom krugu izbora u nedelju osvojila 55,9 odsto glasova a njen rival socijaldemokrata koga podržava desnica Zože Sera je dobio 44 odsto glasova. To znači da je kandidatkinja Radničke partije (PT) bivšeg predsednika Lule osvojila 55 miliona glasova.

Nekadašnja revolucionarka, zatvorenica u vreme vojne hunte, a sada političarka od karijere, Dilma Rusef je svojevremeno bila šefica kabineta odlazećeg predsednika tokom čije je vladavine Brazil doživeo ekonomski rast bez presedana u istoriji največe južnoameričke zemlje.

Dilmu, kako je zovu Brazilci, za predsedničkkog kandidata vladajuće stranke izabrao je upravo Lula da Silva koji je na toj funkciji proveo dva mandata. U prvom obraćanju posle izbora, Rusefova je u suzama zahvalila svom političkom mentoru i obećala da će joj glavni posao biti da iskoreni bedu u zemlji.

"Ponavljam svoje osnovno obećanje - iskorenjivanje bede za sve Brazilce i Brazilke", rekla je Dilma Rusef u Braziliji okružena savetnicima i aktivistima. "Ne možemo imati mira dok ima Brazilaca koji gladuju", dodala je.

Ona je rekla da je zadovoljna da prvi put u istoriji Brazila jedna žena dolazi na čelo zemlje i obećala da će je druge žene slediti. "Jednake šanse za sve, to je osnovni princip demokratije", podvukla je novoizabrana predsednica. "Zadatak da njega (Lulu) nasledim težak je i predstavlja izazov ali znaću da poštujem to nasleđe i da nastavim i proširim njegov rad", rekla je Dilma Rusef. Protivnik Žoze Sera čestitao joj je na pobedi.

U velikim gradovima Brazila na hiljade pristalica novoizabrane predsednice izašlo je na ulice da proslavi njenu pobedu.