ponedeljak 2. avgust 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Amerika spremila plan napada na Iran

ŠEF GENERALŠTABA SAD MAJK MALEN UPOZORAVA

Amerika spremila plan napada na Iran

Ipak, napad je loša ideja jer bi vojna intervencija imala ozbiljne i nepredvidive posledice širom Bliskog istoka, upozorava Malen i dodaje da je mogućnost da Teheran razvije nuklearno naoružanje neprihvatljiva

VAŠINGTON - Šef generalštaba američke vojske Majk Malen (Mike Mullen) izjavio je da vojska SAD ima plan da napadne Iran, ali je upozorio da je takav napad "loša ideja".

Admiral Malen je više puta ponovio da bi vojni napad na Iran imao ozbiljne i nepredvidive posledice širom Bliskog istoka, istovremeno ocenjujući da je mogućnost da Teheran razvije nuklearno naoružanje neprihvatljiva. U intervjuu za američku televiziju En-Bi-Si, on je rekao da "vojna akcija ostaje jedna od opcija ako to bude potrebno" i da, "ako do toga dođe, vojska ima pripremljen plan".
 
Malen nije, međutim, želeo preciznije da objasni detalje tog plana. On je upozorio i da Vašington ne bi smeo da dozvoli da ekonomska kriza koja je zahvatila SAD spreči zemlju da i dalje ima ulogu velike sile.
"Već nekoliko godina zabrinjava me to što se udaljavamo od naše uloge na svetskoj sceni... za to je odgovorna i ekonomska situacija", rekao je Malen, dodavši da bi recesija mogla da vodi SAD u još veću izolaciju.

Izolacija, "u svetu koji traži veću angažovanost na globalnom planu, mogla bi da nas oslabi", zaključio je šef generalštaba američke vojske. On je dodao i da je pokušao da učvrsti veze sa ekonomskim silama poput Indije, Kine i Brazila, zamerajući Pekingu što je prekinuo veze s vojskom SAD.