subota 2. jul 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Čaves boluje od raka

Čaves boluje od raka

KARAKAS - Predsednik Venecuele Ugo Čaves rekao je da boluje od raka i da mu je na Kubi odstranjen tumor, kao i da se oporavlja.

Čaves je u preksinoćnjem govoru emitovanom na televiziji rekao da je operacijom odstranjeno tkivo u kojem je bilo "malignih ćelija".

Predsednik Venecuele je dodao da je operacija izvedena posle prve, urađene 11. juna, kojom je uklonjen apsces u karlici.

On je dodao da su zatim lekari počeli da sumnjaju na druge probleme, dok mu je vest o tumoru saopštio Fidel Kastro (Castro).

Niz analiza je "potvrdio prisustvo tumora sa kanceroznim ćelijama, tako da je za njegovo potpuno uklanjanje bila neophodna druga operacija", rekao je Čaves. Predsednik Venecuele nije precizirao kada je izvedena druga operacija.

On je rekao da njegovo zdravstveno stanje "zadovoljavajuće napreduje", da prima komplementarnu terapiju za uklanjanje malignih ćelija i da "nastavlja put potpunog oporavka".

Čaves, prema oceni agencije Asošiejted pres, vidljivo mršaviji i bleđi, nije precizirao koja vrsta raka je otkrivena, niti je saopštio više informacija o terapiji koju prima. Predsednik Venecuele je ocenio da je pogrešio što nije vodio više računa o svom zdravlju i odlazio na lekarske kontrole.

On takođe nije naveo koliko još planira da se oporavlja na Kubi, a takođe nema podataka ni kada, ni gde je snimljen njegov govor. Čavesov govor je emitovan posle sve češćih nagađanja o njegovom zdravstvenom stanju među građanima Venecuele, koje nije umirilo ni objavljivanje slika i snimaka Čavesa i Kastra.

Vlada Venecuele u sredu je otkazala dvodnevni samit lidera zemalja Latinske Amerike, čiji je domaćin trebalo da bude Čaves, navodeći kao razlog otkazivanja njegovo loše zdravlje. Samit je trebalo da bude održan sledeće sedmice povodom obeležavanja 200. godišnjice proglašenja nezavisnosti Venecuele od Španije.