utorak 2. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Rusija za "pametne" sankcije Iranu

Rusija za "pametne" sankcije Iranu

PARIZ - Rusija će razmotriti uvođenje "pametnih" sankcija Iranu ako ne uspeju pokušaji da se zvanični Teheran diplomatskim putem ubedi da popusti u pogledu svog nuklearnog programa, izjavio je u Parizu ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

On je, na konferenciji za novinare održanoj posle razgovora s francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, juče kazao da se nada da će kaznene mere moći da se izbegnu, ističući ipak da Rusija ne može zauvek da čeka Teheran, javio je Rojters.

"Mi smo optimisti i još smatramo da uspeh može da se postigne. Međutim, kako sam već više puta rekao, Rusija je, u suprotnom, spremna da sa svojim partnerima razmotri uvođenje sankcija", rekao je Medvedev.

Francuska se energično zalaže za uvođenje novih sankcija Iranu i nastoji da u tom pogledu postigne konsenzus u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Sarkozi je izjavio da njegova zemlja i Rusija imaju veoma sličan stav o Iranu. Rusija je do sada odbijala da izvrši prejak pritisak na iranske saveznike.

Medvedev je izjavio da se nada da će se novi sporazum o ograničenju nuklearnog naoružanja sa SAD postići uskoro.
"U suštini, došli smo do završnog dela pregovora. Nadam se da će se oni završiti u veoma bliskoj budućnosti", rekao je on prvog dana trodnevne posete Francuskoj.
Prethodni sporazum između dve zemlje START 1 prestao je da važi 5. decembra prošle godine.