utorak 2. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Prvo hrvatsko "prometalo"

PREMIJERA ELEKTRIČNOG AUTOMOBILA "XD" NA SAJMU U ŽENEVI

Prvo hrvatsko "prometalo"

ZAGREB - Na sajmu automobila u Ženevi premijerno će biti predstavljen i prvi hrvatski gradski automobil, u koji je uloženo godinu dana napornog rada, piše zagrebački Večernji list, dodajući da je reč o "prometalu" koje je plod domaće pameti i proizvodnje.

Mali gradski auto pod nazivom "XD" kreiran je i napravljen u pogonu zagrebačke firme "Dok-ing," čiji je vlasnik Vjekoslav Majetić. Ovim automobilom on je davni dečački san pretočio u stvarnost - konstruisao je četvorotočkaša na električni pogon.

"XD mi je podigao pritisak, koštao me je tri miliona kuna (oko 412.000 evra) ne računajući uloženi rad, ali i dokazao da se snovi ostvaruju", izjavio je Majetić uoči puta u Ženevu, na sajam koji se danas otvara.

Prvi hrvatski električni četvorotočkaš koštaće 30.000 evra, a u prvoj seriji od deset komada, koja se tek planira, već je rasprodat. Međutim, njegova izrada nije bila nimalo laka.

"Proizvođači su kasnili s isporukom delova, a zaškripalo je i zbog recesije. Predstavljanje u Ženevi nije samo svetska premijera 'XD-a', već i potraga za investitorima za njegovu buduću proizvodnju", rekao je Majetić koji se nada da će strani kapital omogućiti nastavak njegovih planova.

"Želim da otvorim fabriku za proizvodnju ovog automobila sa 400 radnih mesta, ali novca nemam za tako veliku investiciju. U državi nema previše sluha, dobio sam nešto pomoći, ali to je tek kap u moru", požalio se tvorac, piše list, prvog hrvatskog "prometala".

Ključne reči:

Komentari

Moderan izgled ali je cena prevelika.