utorak 2. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Presedan: Sud odbio Berluskonija

ITALIJANSKOM PREMIJERU NASTAVLJENO SUĐENJE ZA UTAJU POREZA

Presedan: Sud odbio Berluskonija

Milanski sud odlučio da skandal majstor ne može da kristi zvanične obaveze kao razlog neprisustvovanja suđenjima koja su na taj način do sada odlagana. Sednica vlade bila je zakazana pošto je već bio utvrđen datum pretresa

MILANO - Milanski sud je odbio zahtev italijanskog premijera Silvija Beluskonija da se ne pojavi na sudu u okviru suđenja povodom utaje poreza i finansijskih malverzacija i odobrio nastavak suđenja. Ovo je prvi put da je sud doneo odluku da Berluskoni ne može da koristi zvanične obaveze kao razlog neprisustvovanja suđenjima koja su na taj način do sada odlagana.

Berluskoni je rekao da ne može da se pojavi jer ima sastanak vlade. Umešan već godinama u razna sudske slučajeve, Berluskoni je u petak kritikovao sudije tvrdeći da je on žrtva sudija koje se ponašaju kao "banda talibana". Njegovi advokati nisu na vreme obavestili sud da sastanak vlade ne može da se odloži, saopštio je milanski sud i dodao da je zakazan nakon utvrđivanja datuma pretresa.

Suđenje uključuje i sticanje televizijskih prava emitera Mediaset SpA, koji kontroliše porodica Berluskoni, a tužilaštvo smatra da je Mediaset platio "naduvanu" cenu od 470 miliona evra.