utorak 2. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Nemačka ucenjuje Grčku za pomoć

BRITANSKI GARDIJAN IZVEŠTAVA O KOLAPSU GRČKE, ŠPANIJE I BRITANIJE

Nemačka ucenjuje Grčku za pomoć

Oli Ren u Atini pritiska vlast da uvede red u privredu zemlje, a zvaničnici zone evra istovremeno spremaju paket pomoći od 25 miliona evra. Međutim, Nemačka od Grčka traži da zauzvrat za svoje ratno vazduhoplovstvo kupi borbene avione "Evrofajter", tvrdi list

LONDON/ATINA/MADRID - Evropski komesar za monetarna pitanja Oli Ren doputovao je preksinoć i Grčku kako bi na vlasti u Atini izvršio dodatni pritisak da uvedu red u privredu zemlje. Istovremeno, kako piše britanski "Gardijan", spekuliše se da zvaničnici zone evra pripremaju paket pomoći Grčkoj vredan 25 milijardi evra. Međutim, uz izvesnu cenu za tu uslugu...

Nemačka, navodno, od Grčke traži da zauzvrat za svoje ratno vazduhoplovstvo kupi borbene avione Evrofajter. Kancelarka Angela Merkel, koja će se krajem nedelje u Berlinu sastati sa grčkim premijerom Jorgos Papandreuom, juče je ocenila da zajednička evropska valuta zbog velikog grčkog deficita i izgubljenog kredibiliteta prolazi kroz najtežu fazu još od svog usvajanja, ali je odbacila sugestije glasila da se njena vlada priprema da finansijski pomogne Grčkoj, navodi "Gardijan".

"Fajnenšel tajms" ističe da još jedna članica zone evra - Španija - što pre mora da sprovede privredne reforme istorijskih razmera. Dopisnik FT-a u Madridu piše da tamošnje vlasti moraju hitno da smanje javnu potrošnju i liberalizuju tržište radne snage kako bi španska ekonomija postala konkurentnija.

Šta god da se dogodi sa Grčkom i bez obzira da li će snažne privrede, poput Nemačke, na kraju biti prisiljene da priteknu u pomoć Atini, potpuno je jasno da će se finansijska tržišta uskoro okomiti na druge ranjive ekonomije u zoni evra, navodi glasilo britanske poslovne elite. Španski ministri, kada razgovaraju sa strancima, kažu da su spremni da preduzmu sve neophodne korake za uvođenje reda u javne finansije. Ali, kada se kod kuće obraćaju svojim pristalicama oni ukazuju na planove za dalja socijalna izdvajanja, što vodi u konfuziju i rasulo. Španija, zaključuje FT, kako za svoje dobro tako i za dobro zone evra mora odlučno da sprovede sve najavljene mere.