utorak 2. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Hose Muhika preuzeo dužnost predsednika Urugvaja

Hose Muhika preuzeo dužnost predsednika Urugvaja

MONTEVIDEO - Bivši gerilski lider i levičar Hose Muhika preuzeo je juče dužnost predsednika Urugvaja, uz obećanje da će nastaviti politiku naklonjenu investicijama i socijalne programe svog prethodnika Tabarea Vaskeza, prvog socijalističkog lidera zemlje.

"Makroekonomija ima pravila koja su neprijatna, ali neophodna", izjavio je Muhika u Montevideu na svečanosti polaganja zakletve u urugvajskom Kongresu, javio je Rojters.
Bivši farmer, dosadašnji senator i ministar poljoprivrede ranije je obećao je da će nastaviti investiranje u taj sektor, zahvaljujući čemu je država u proteklih šest godina beležila privredni rast.

Muhika (74), poznat po gerilskom nadimku Pepe, 1960-ih i 1970-ih bio je član marksističkog gerilskog pokreta Tupamaros, koji se zalagao za nasilno rušenje konzervativne vlade Urugvaja.
Od 1972. do 1985. godine bio je u zatvoru, a nekoliko godina kasnije sa istomišljenicima transformisao je Tupamaros u političku partiju, koja je sa ostalim socijalistima i drugim levičarskim strankama osnovala koaliciju Široki front i stupila na vlast 2005.

Novi urugvajski predsednik, koji je kao kandidat Širokog fronta pobedio na predsedničkim izborima u novembru 2009. godine, uživa veliku popularnost među siromašnima i pripadnicima radničke klase.
Pre inauguracije Muhika je u urugvajskoj prestonici održao konferenciju za novinare zajedno sa američkim državnim sekretarom Hilari Klinton, koja se nalazi na turneji po južnoameričkim državama.