utorak 2. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bezvizni režim za BiH tek u oktobru

Bezvizni režim za BiH tek u oktobru

BANJALUKA - Odluka o uvođenju bezviznog režima za građane BiH, umesto u julu, mogla bi da bude doneta tek u oktobru ove godine, navedeno je u pismu Evropske inicijative za stabilnost (ESI), koje je danas objavljeno u banjalučkom dnevnom listu Glas Srpske.

U pismu se kaže da trenutni raspored rada Evropske komisije, praktično, isključuje mogućnost bezviznog putovanja za stanovnike BiH i Albance pre letnje pauze, čak i u slučaju da ove dve zemlje već danas ispunjavaju sve uslove.

U ESI kažu da će proteći godina od momenta kada su se Savet i Parlament usaglasili oko političke deklaracije, do trenutka kada će BiH biti ukinute vize.

"To je u direktnoj suprotnosti sa deklaracijom Saveta i Evropskog parlamenta. Za vreme pregovora o tekstu deklaracije, ciljni datum za ukidanje viza o kojem se raspravljalo bio je jul 2010. godine.

U svetlu obećanja, koje eksplicitno govori o viznoj liberalizaciji za ove dve zemlje kao o "hitnom pitanju" koje se mora "što je pre moguće" rešiti, zabrinjavajuće je da trenutni raspored rada Evropske komisije praktično isključuje mogućnost bezviznog putovanja za pomenute zemlje pre ljetne pauze, naglasila je ESI.

ESI dodaje da kada je reč o "hitnim" pitanjima, raspored rada takođe upuhuje na primenu duplih standarda u procesu odlučivanja o zemljama na Balkanu.

Ključne reči: