ponedeljak 1. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bunt studenata u Jemenu zbog hapšenja koleginice

Bunt studenata u Jemenu zbog hapšenja koleginice

SANA - Studenti univerziteta u Sani protestovali su zbog hapšenja njihove koleginice, osumnjičene za slanje dva paketa sa eksplozivom u Sjedinjene Američke Države. Policija je uhapsila studentkinju medicine u subotu zbog sumnje da je poslala pakete s eksplozivom, i ona se sada, zajedno s majkom, nalazi u kućnom pritvoru.

Advokat uhapšene, za koju je samo navedeno da ima 20-tak godina i da je ćerka jednog naftnog inženjera, izjavio je da je devojka prevarena kad joj je rečeno da pošalje pakete i da je na njima ostavila svoje lične podatke baš zato što nije znala o čemu se radi, javila je britanska medijska kuća Bi-Bi-Si (BBC).

- Devojka je i sama žrtva, jer je besmisleno pretpostaviti da bi osoba koja je spremna na takvo delo ostavila podatke iz lične karte i broj telefona - rekao je advokat Abdel Rahman Burman, dodajući da je reč o mirnoj studentkinji koja, koliko je poznato, ne pripada nijednoj verskoj ili političkoj organizaciji.

- Udruženje studenata univerziteta u Sani... veruje da je devojka nevina i da je prevarena. Tražimo da bude oslobođena - izjavio je predsednik tog udruženja Ridvan Masud, preneo je Rojters.

Vlasti u Jemenu su, u međuvremenu, proširile potragu za odgovornima za dva paketa bombe pronađene u teretnim avionima u Velikoj Britaniji i Dubaiju pošto su u subotu zaplenile još 20 sumnjivih pošiljki.

Velika Britanija je saopštila da je zatvorila svoj vazdušni prostor za sve teretne avione bez pratnje iz Jemena.

Američki mediji su preneli da je pažnja američkih zvaničnika usmerena na glavnog osumnjičenog u ovom slučaju, saudijskog izrađivača bombi Hasana al-Asirija, za koga se veruje da je jedna od vodećih figura međunarodne terorističke mreže Al Kaide na Arabijskom poluostrvu.

Policija u Dubaiju je ocenila da slučaj nosi obeležja Al Kaide.

Islednici su rekli da se u paketu nalazio kertridž za štampač napunjen snažnim eksplozivom PETN i povezan električnim kolom sa SIM karticom mobilnog telefona. Drugi sumnjivi paket pronađen je u Velikoj Britaniji. Pošiljke su bile upućene na adrese dve jevrejske sinagoge u Čikagu.