ponedeljak 1. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bombaš samoubica razneo se u centru Istanbula

Bombaš samoubica razneo se u centru Istanbula

ISTANBUL - Prema najnovijim podacima, u jučerašnjem napadu bombaša samoubice na glavnom trgu u Istanbulu povređeno je najmanje 32 ljudi, od kojih 15 policajaca, saopštile su vlasti.

- Najmanje 32 ljudi, među kojima 15 policajaca je povređeno, a bar dvoje je u teškom stanju - rekao je gradonačelnik Istanbula Husein Avni Mutlu.

Posle eksplozije na trgu Taksim, za kojom je usledila policijska paljba, istražitelji su pronašli i paket plastičnog eksploziva koji je mogao biti aktiviran daljinskim upravljačem.

- Napad je izveo bombaš samoubica, najverovatnije muškarac, a eksplozija je odjeknula u blizini policijskog vozila - saopštio je ranije novinarima šef istanbulske policije Husein Čapkin.

Do napada je došlo u trenutku kada se Istanbul priprema za paradu povodom Dana republike, koja se obično održava petkom, ali je ovoga puta pomerena zbog jake kiše, prenele su agencije. Trg Taksim je žila kucavica najvećeg turskog grada, turistička atrakcija poznata po restoranima, prodavnicama i hotelima.

Istanbul je poslovni i finansijski centar Turske, muslimanske države sa 75 miliona stanovnika, koja pretenduje na članstvo u Evropskoj uniji. Taj grad je više puta bio meta napada Radničke partije Kurdistana, separatističke grupe koja je prošlog meseca produžila jednostrano proglašeno primirje.

Neke terorističke grupe su i ranije izvodile napade u Istanbulu, uključujući Al Kaidu, čiji su bombaši samoubice u novembru 2003. godine izveli niz eksplozija, u kojima je ubijeno 57, a ranjeno nekoliko stotina ljudi.

Turska je proteklih sedmica uhapsila nekoliko ljudi osumnjičenih da pomažu pripadnicima Al Kaide u Avganistanu.