petak 1. jul 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Ukinuta vojna obaveza u Nemačkoj

Ukinuta vojna obaveza u Nemačkoj

BERLIN - U Nemačkoj je juče posle 55 godina ukinuta vojna obaveza, a služenje vojnog roka pod oružjem ili civilno zamenjuje se dobrovoljnom službom.

Ministar odbrane Nemačke Tomas de Mezijer namerava ubuduće sloganom "Mi služimo Nemačkoj" da pojača marketinške aktivnosti na privlačenju omladine.

Nadležni za marketing Bundestaga Helmut Kenigshaus založio se za niz mera kojima bi se povećala atraktivnost vojske, kako bi se obezbedila predviđena brojnost od 175.000 vojnika.

Vojna obaveza u SR Nemačkoj uvedena je zakonom jula 1956, i prvih 10.000 vojnih obveznika je ušlo u kasarne 1. aprila 1957. godine. Od tada je samo u Zapadnoj Nemačkoj ukupno 8,3 miliona mladića odslužilo vojnu obavezu.

U istočnoj Nemačkoj (DDR) je vojna obaveza uvedena 1962, a prilikom ujedinjenja Nemačke 1990. rasformirana je Nacionalna narodna vojska (NVA), a zakoni Zapadne Nemačke počeli su da se primenjuju i na građane tadašnje DDR.

Poslednjih 12.000 vojnih obaveznika je 3. januara pozvano da služi vojni rok, a njihova šestomesečna vojna obaveza se završila. Vojna obaveza, međutim, ostaje zapisana u ustavu, i može, u slučaju potrebe, uz prostu većinu u Bundestagu i Bundesratu ponovo biti uvedena.

De Mezijer namerava u ponedeljak da pozdravi prvog "dobrovoljca", koji će započeti službu u vojsci u trajanju od 23 meseca i za mesečna primanja od 777 do 1.146 evra. Ministar očekuje da će ubuduće vojska imati najmanje 5.000 dobrovoljaca.

Kenigshaus je istakao da ukidanje vojne obaveze znači potpunu promenu karaktera nemačke vojske.

Istovremeno, on je podržao mogućnost prijema stranaca koji žive u Nemačkoj u vojsku. Međutim, kako je dodao, za kandidate bez nemačkog pasoša, koji žele u nemačku vojsku, treba da postoji pojednostavljena mogućnost dobijanja državljanstva.