petak 1. jul 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Poljski radnici poklonili premijeru pocepane gaće

Poljski radnici poklonili premijeru pocepane gaće

VARŠAVA - Više od 30.000 radnika i sindikalaca iz cele Poljske demonstriralo je u centru Varšave protiv domaće i evropske politike pod parolom "Politika vaša, beda naša".

Protest samo dan pre no što Poljska u petak, 1. jula preuzme šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, sindikati Solidarnost žele da pokažu Evropi da Poljska koja treba da rešava probleme Unije, nije još ni izdaleka rešila svoje teškoće.

Protest je počeo rok koncertom antirežimskih pesama iz 1980-tih godina, a sindikalni aktivisti koji su obično palili gume, sada dele letke i nadmeću se ko će imati duhovitiji transparent.

Pre koncerta na velikom ekranu kraj scene puštani su fragmenti izbornih obećanja i planova premijera Donalda Tuska uz burno skandiranje: "Mi znamo da su to laži, gospodine!".

Radnici iz propalih brodogradilišta na Baltiku doneli su na poklon premijeru pocepane prljave gaće - kao simbol reformi njegove vlade, a za poslanike žele da ispred Sejma razmeste 560 stolica.
"To je simbol onoga što poljske političare interesuje najviše: fotelje za njih, njihove poznanike i porodice", objasnili su lideri Solidarnosti.

"Sindikati traže povećanje minimalne plate, privremeno smanjenje akciza na gorivo, više novca u Fond za zapošljavanje, veći broj korisnika socijalne pomoći i izmene u (evropskom) klimatsko-energetskom paketu", naveo je šef Solidarnosti Pjotr Duda.

Za povorkom u kojoj organizatori očekuju oko 60.000 radnika idu sindikalni aktivisti sa metlama i plastičnim vrećama jer su obećali gradskim vlastima Varšave da će ovog puta sami spremiti nered koji naprave.