ponedeljak 6. decembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Oduzimanje imovine radnicima Čipsare?

Oduzimanje imovine radnicima Čipsare?

ČAČAK - Radnici Fabrike reznog alata i "Slap grupe" u Čačku, koji godinama ne mogu da naplate zaostala potraživanja na osnovu pravosnažnih sudskih presuda, suočeni su sa zahtevima da plate takse za sudske sporove.

Na njih se od nedavno, kako tvrde, vrši veliki pritisak da plate sudske takse. Kako su ti troškovi u međuvremenu znatno porasli zbog kamata, radnicima je zaprećeno da mogu biti naplaćeni prinudnim putem i zaplenom imovine.

Radnici "Slap grupe" - neuspešno privatizovane Fabrike čipša u kojoj je nedavno uveden stečaj, na osnovu zaostalih zarada, doprinosa, dobiti i namirenja nekih drugih isplata, potražuju gotovo tri miliona evra. Uprkos izvršnih presuda sa četiri suđenja, oni godinama ne mogu da naplate ni dinara, ali su u isto vreme sudske takse narasle sa 12.000 na oko 15.000 evra.

Posle uvođenja stečaja moraju pojedinačno da prijave svoja potraživanja, uz angažovanje veštaka i dostavljanja po pet primeraka presude, što će dodatno uvećati sudske troškove.

- Umesto da naplatimo svoj dug, uvođenjem stečaja, nekada najprofitabilnija čačanska fabrika je zatvorena, a stotina preostalih radnika našlo se na evidenciji nezaposlenih. Umesto da naplatimo ono što nam duguju, sada nam traže narasle sudske troskove, koje ne možemo da platimo, pa nam preti zaplena imovine - izjavio je doskorašni zastupnik radnika i akcionar bivše "Čipsare" Radomir Vasilijević.

On je dodao da radnici, izgleda, nemaju drugog izbora nego da od Ministarstva pravde i drugih nadležnih organa zatraže da država ispuni obaveze prema njima, a sudovi omoguće izvršenje sopstvenih pravosnažnih presuda.

Radnici Fabrike reznog alata, njih oko 250, suočavaju se, takođe, sa sličnom problemom, jer im fabrika na ime zaostalih zarada od 1997. do 2003. godine duguje, prema pravosnažnim sudskim presudama, gotovo 1,5 milion evra.

Do sada nijedan nije uspeo da naplati dug, ali im neprestano stižu rešenja da plate sudske takse, u iznosu od oko četiri miliona dinara, ili u proseku 21.000 dinara po radniku.

Za neisplaćene zarade država, koja je većinski vlasnik FRA, duguje zaposlenima prosečno od 500.000 do 600.000 dinara. Neka suđenja su trajala i po deset godina, što je dodatno uvećalo troškove.

Predsednik Nezavisnog sindikata FRA Milorad Piper rekao je za Tanjug da bi u svemu ovome bilo posla i za republičkog javnog tužioca.

- Razumemo da je naša fabrika u postupku restruktuiranja, da trenutno nema para da namiri radnička potraživanja, ali smatramo da država može da nam pomogne nenaplaćujući ove namete, tako što će refundirati postojeća potraživanja i razmotriti mogućnost konverzije dela vlasništva u korist radnika koji poseduju pravosnažne sudske presude - istakao je Piper.

Navodeći da država sada ne dozvoljava blokadu računa preduzeća u kojima je većinski vlasnik i koja su u procesu restruktuiranja, on je zaključio da im to onemogućava naplatu potraživanja, koja su i do 20 puta veća od njihovog duga za sudske takse.

Komentari

Неодговорност изласка на заокруживање и само заокруживање са слепим веровањем да ће испунити обећања, се плаћа. Нажалост моји драги пролетери! ви прескупо.
А видим и ппролетерску солидарност на делу.
Желим вам све најбоље, а савет вам је: позовите сав Чачак у помоћ. Да све стане и сви буду на улици, па макар и трен.
Па макар да се види ко је вера а ко невера.
Ееееееееееееее!Народе мој, шта направисмо од нас самих, сами ми.