nedelja 12. decembar 2010.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Nastavlja se isušivanje kuća koje su bile pod vodom

Nastavlja se isušivanje kuća koje su bile pod vodom

LOZNICA- Dezinfekcija porodičnih kuća koje je Drina poplavila prošle nedelje u priobalnom pojasu duž čitavog toka u lozničkom kraju, uglavnom je obavljena, a nastavljeno je evidentiranje pričinjene štete i isušivanje stambenih objeketa.

Član Gradskog štaba za vanredne situacije u Loznici Janko Aleksić je rekao da je u priobalnom području, od Gornje Koviljače do Novog Sela, zavšeno dezinfikovanje bezmalo 700 stambenih objekata i dvorišta, najpre u domaćinstvima sa malom decom, starima i bolesnima, a potom i u ostalima.

Prema njegovim rečima, po istom prioritetu, sa 15 specijalnih mašina, koje je kao pomoć uputio Crveni krst Srbije, nastavljeno je isušivanje porodičnih kuća, a da bi se jedna oslobodila vlage u proseku treba dva dana što neposredno utiče na dinamiku tog posla.

Predstoji ispumpavanje vode iz manjeg broja, pretežno, vikendica u kojima će posle toga da bude obavljena dezinfekcija, a danas je nastavljena raspodela obrazaca radi evidentiranja štete pričinjene poplavom u svakom poplavljenom domaćinstvu objasnio je Aleksić.

On je dodao da je Gradski štab formirao komisije koje će na licu mesta proverom navedenih podataka da utvrde vrste i obim štete u svakom domaćinstvu pojedinačno, a biće evidentirane i porodice kojima je u ovom trenutku najpotrebnije da se pomogne.

Na osnovu tako utvrđene liste prioriteta, u planu je da Gradsko veće Loznice, početkom sledeće sedmice, odluči o interventnoj novčanoj i drugim vidovima pomoći za najugroženije porodice na području koje je bilo poplavljeno rekao je Aleksić.

Poplavom Drine, kakva se nije dogodila u poslednjih 50 i više godina, prema prvim procenama, u lozničkom kraju je pričinjena ogromna šteta - pod vodom je bilo 6.000 hektara zemljišta i 1.000 stambenih, vikend i drugih objekata iz kojih je evakuisano 126 porodica čijih 505 članova je smešteno kod rodbine i prijatelja.