subota 31. decembar 2011.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > U Kraljevu usvojen veći budžet i novi nazivi ulica

U Kraljevu usvojen veći budžet i novi nazivi ulica

Od naredne godine iz gradskog budžeta prvi put biće pomognute i nezaposlene porodilje čiji porodični prihodi ne prelaze iznos prosečne zarade i primaće godinu dana po 10.000 dinara mesečno

KRALJEVO - Odbornici Skupštine Kraljeva usvojili su gradski budžet za narednu godinu u iznosu od tri milijarde dinara, 21 odsto veći od ovogodišnjeg.

Veći bužet u najvećoj meri je rezultat povećanja poreza na zarade koji ostaje lokalnim samoupravama.

U okviru rashoda najveći deo u iznosu od 607 miliona dinara namenjen je zaradama zaposlenih u ustanovama i javnim preduzećima koji su korisnici budžetskih sredstava.

Na kapitalne investicije kroz Program uređenja građevinskog zemljišta, koji je takođe usvojen na sednici Skupštine, biće utrošeno 600 miliona dinara. U okviru ovih sredstava 180 miliona namenjeno je izgradnji novog mosta preko Ibra na gradskom području, a 100 miliona nastavku izgradnje hale sportova.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je kao predlagač budžeta ocenio da su prihodi i rashodi dobro izbalansirani.

"S jedne strane, u okviru mogućnosti podmirujemo potrebe za ulaganjima u nove objekte i održavanje infrastrukture, a s druge strane povećali smo sredstva za socijalne potrebe građana", rekao je Simović.

Tako će od naredne godine iz gradskog budžeta prvi put biti pomognute i nezaposlene porodilje, zašta je planirano 30 miliona dinara. Prema odluci Skupštine, nezaposlene porodilje čiji porodični prihodi ne prelaze iznos prosečne zarade u Srbiji primaće godinu dana po 10.000 dinara mesečno.

Usvojena je i odluka da će grad u određenim slučajevima plaćati angažovanje pratioca za pomoć detetu sa posebnim potrebama. Pored toga, grad će plaćati prevoz srednjoškolcima koji do škole putuju više od 20 kilometara.

Odbornici su usvojili i odluku o promeni naziva tri ulice i jednog trga. Tako će dosadašnji Trg Vojske Jugoslavije ubuduće nositi ime kralja Petra Prvog, Ulica Đure Đakovića će se zvati Jovana Deroka, Zadarska ulica će poneti ime Sime Uzelca, a Ulica sedam sekretara SKOJ-a će se zvati po Jovanu Bojoviću.

Deroko, Uzelac i Bojović su bili oficiri Jugoslovenske vojske u otadžbini koji su komandovali četničkim snagama tokom združenog partizansko-četničkog pokušaja da oslobode Kraljevo u jesen 1941. godine.

Ulica Veljka Vlahovića poneće ime Tomislava Andrića Džigija, legende kraljevačke košarke i istaknutog sportskog radnika koji je preminuo početkom ove godine.