utorak 31. jul 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Gornji Milanovac traži da mu se vrati sud

Gornji Milanovac traži da mu se vrati sud

GORNJI MILANOVAC - Vladi Srbije i Ministarstvu pravde danas je iz Opštine Gornji Milanovac upućen zahtev da se ponovo formira osnovni sud u tom gradu, koji je ukinut pre dve godine u okviru reforme pravosuđa.

Opštinski predsednik Milisav Mirković izjavio je da su ukidanjem suda građani u rudničko-takovskom kraju stavljeni u vrlo težak položaj, jer za ostvarivanje bilo kakvih prava potroše dva dana i mnogo novca za putne troškove.

On je rekao da je ta opština po površini među najvećim u Srbiji, a pojedina sela su od grada udaljena 65 kilometara, a građani takođe treba da putuju još 22 kilometra do Čačka, gde je sada sedište suda.

"Sud je ukinut posle 202 godine postojanja kao jedan od najstarijih i vezan je za početak ustavnosti u Srbiji, a na ovom području živi 50.000 stanovnika. Sve je to prebačeno u Čačak, gde putuju sudije, stranke i advokati", ističe Mirković.

U protekle dve godine dva puta je opština Gornji Milanovac tražila od Vlade i Ministarstva pravde razmatranje nove teritorijalne organizacije sudova u Srbiji i ispravku te nepravde, ali ništa nije urađeno, niti je stigao bilo kakav odgovor.